Pripremite domaću čokoladu

U vrijeme pripreme blagdanskih slastica donosimo ideje kako se fino zasladiti, a izbjeći šećer i druge nezdrave sastojke. Maja Kefeček, autorica kuharice Čokolada, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska pokazala je kako sami u svojoj kuhinji možete pripremiti čokoladu bez šećera i umjetnih dodataka, a zatim i pikantnu čokoladnu kremu s narančom.

Domaća čokolada

Sastojci:
100 g djevičanskog kokosovog ulja
5 žlica javorovog ili agavinog sirupa
50 g kakao maslaca
50 g sirovog kakaa
Postupak:
Otopite na pari kakao maslac i kokosovo ulje, dodajte javorov sirup i kakao. Izlijte u kalup i ohladite. Dodatke možete dodati izravno u čokoladu i dobro promiješati prije nego je izlijete u kalup ili staviti na vrh čokolade prije nego se stvrdne. Ohladite najprije na sobnoj temperaturi pa čuvajte u hladnjaku.
Poslužite uvijek rashlađenu u hladnjaku.

Pikantna čokoladna krema s narančom i đumbirom

Sastojci:
½ l zobenog čokoladnog mlijeka
½ l zobenog ili sojinog mlijeka
30-40 g kakao praha
oko 100-120 ml agavinog sirupa (ili pola javorov, pola agavin sirup)
prstohvat soli
korica 1 naranče
1-2 žlice soka đumbira, ili po okusu
1-2 kapi eteričnog ulja naranče
2 žlice agara-agara pahuljica ili 4 g agar praha
žlice aru praha ili kukuruznog škroba

Priprema:
Kuhajte mlijeko i ostale sastojke osim aru praha ili kukuruznog škroba oko 5 minuta ako koristite agar agar u prahu, a 10 minuta ako koristite pahuljice. Važno je da se agar agar pahuljice potpuno otope. Minutu prije kraja razmutite aru prah ili kukuruzni škrob u žlici hladne vode i dodajte uz stalno miješanje.
Ostavite da se ohladi preko noći. Ujutro izmiksajte u kremu štapnim mikserom. Po želji dodajte malo naribane korice naranče i dodatno začinite đumbirovim sokom i/ili javorovim sirupom ako je potrebno.