Predsjednica može sazvati Sabor, raspisati izbore i sastaviti tehničku vladu

Uoči novog kruga konzultacija s parlamentarnim strankama i izabranim saborskim zastupnicima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je na razgovor sveučilišne profesore ustavnog prava, Branka Smerdela iz Zagreba, Sanju Barić iz Rijeke, Arsena Bačića iz Splita te Zvonimira Lauca i Matu Palića iz Osijeka.

SDP: Tripartitni savez neodrživ - odbijamo HDZ, a ne Most
HDZ o Mostovu prijedlogu za formiranjem tripartitne vlade

Na sastanku je zaključeno da predsjednica može dati mandat samo onome tko može potvrditi da ga podržava 76 zastupnika. Samo predsjednica Republike može sazvati sjednicu Sabora - nakon neuspjelog konstituiranja 8. prosinca. Dosadašnji predsjednik Sabora Josip Leko to je pravo mogao iskoristiti do ponoći 8. prosinca. Također, samo predsjednica može raspisati nove izbore.  Tehničku vladu može formirati čak i ako se u međuvremenu konstituira 8. saziv Hrvatskog sabora. O rokovima tih postupaka znat će se više nakon Božića.

Nakon sastanka ustavni stručnjaci su poručili kako ovu situacija nije krizna već standardna te kako nisu ništa sugerirali predsjednici.

Sanja Barić
izjavila je da predsjednica može raspisati izbore i prije nego li se konstituira Sabor, a čak i ako se konstituira Sabor, predsjednica ga može raspustiti i raspisati prijevremene izbore ako se ne iznjedri mandatar, odnosno ako se kasnije ne izglasa Vlada. 'Svi smo u tome suglasni', ustvrdila je Barić.

'Bili smo jedinstveni i zadovoljni smo jer nas je predsjednica uvjerila da će se čvrsto držati Ustava, a to nam je bio cilj', rekao je Zvonimir Lauc.