Svijet pozdravlja dogovor o klimi, aktivisti misle da su ciljevi preskromni

Svijet pozdravlja povijesni dogovor o klimi u Parizu. Mnogi se nadaju kako će se iz temelja promijeniti naš odnos prema planetu. Dogovoren je prijedlog prema kojem bi sve države svijeta bile obvezne smanjiti emisiju stakleničkih plinova, sve kako bi se do 2050. rast temperature ograničio na manje od 2°C.

Nakon što je predsjedatelj UN-ove konferencije o klimi objavio vijest koja se dugo čekala nastalo je oduševljenje. Sve zemlje obvezale su se da će smanjiti emisiju stakleničkih plinova kako bi se do polovine stoljeća postigla razina koju planet može apsorbirati. Cilj je jasan: ograničiti rast temperature.

Nije sve išlo glatko. Nastao je višesatni zastoj, počelo se strahovati da je dogovor propao. Zemlje u razvoju nisu htjele pristati da im se novim mjerama ograničava gospodarski rast.

Povijesna prekretnica: Postignut globalni klimatski sporazum!

Dogovor Kine i SAD-a - dva najveća onečišćivača - bio je ključan. Barack Obama kaže da je ovo pobjeda Amerike koja se posljednjih sedam godina pretvorila u globalnog lidera u borbi protiv klimatskih promjena.

Najjače su zemlje tako pristale do 2020. izdvajati 100 milijardi dolara godišnje siromašnijima. Samo dio mjera bit će obvezujući. Na brojnim skupovima u povodu pariškog dogovora aktvisti su poručivali da su ciljevi preskromno postavljeni.

Sporazum će vrijediti tek ako ga ratificiraju države odgovorne za 55% globalne emisije.