Povijesna prekretnica: Postignut globalni klimatski sporazum!

Povijesni dogovor o ograničavanju utjecaja klimatskih promjena je postignut. U Parizu je usuglašen prijedlog prema kojem bi sve države svijeta bile obvezne smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Cilj je do 2050. rast temperature ograničiti na manje od 2 Celzijeva stupnja.

Cilj je smanjiti emisiju stakleničkih plinova da bi se do polovine stoljeća postigla razina koju planet može apsorbirati, sve da kako se rast temperature ograničio.

Glavne točke sporazuma o klimi

Ovo je golemo: Skoro sve zemlje na svijetu upravo su potpisale pariški sporazum o klimatskim promjenama-hvala američkom predvodništvu, napisao je američki predsjednik Barack Obama na Twitteru.

Vlade sada moraju prijeći s riječi na djela posebice provedbom politika koje ostvaruju učinkovit napredak na obećanjima smanjenja koje su dale, rekla je Lagarde u priopćenju.

Europski povjerenik za klimu Miguel Arias Canete rekao je nakon usvajanja sporazuma kako je "mjesec dana nakon napada u Parizu, Francuska ujedinila svijet i omogućila da 195 zemaja zaključe sporazum o ograničenju klimatskog zagrijavanja".

Francuski premijer Manuel Valls je pozdravio usvajanje sporazuma protiv klimatskog zagrijavanja i nazvao ga povijesnom pobjedom za planet. Cijeli svijet ujedinjen u Parizu za povijesni sporazum o klimi. Ponos i odgovornost za pobjedu u korist planeta,  napisao je na Twitteru francuski premijer.

Britanski premijer David Cameron rekao je da je sporazum iz Pariza "golem korak naprijed" za planet. Postižući sporazum zemlje svijeta pokazale su što mogu učiniti jedinstvo, ambicija i upornost, rekao je.

Njemačka ministrica okoliša Barbara Hendricks pozdravila je kao do sada neviđeno globalno postignuće pariški klimatski sporazum. Ovo je prvi klimatski sporazum kojega su dio sve zemlje: industrijske zemlje, brzorastuće zemlje, zemlje na jugu preuzele su odgovornost ograničenja svojih plinova koji štete klimi, rekla je Hendricks.

Podsjetimo, prvi je ovo ugovor kojim se gotovo sve zemlje svijeta obvezuju štititi klimu. Riječ je o prijedlogu za transformaciju svjetskog gospodarstva, koje pokreću fosilna goriva, i njegovo usmjeravanje prema ograničavanju zagrijavanja Zemlje.

Dužnosnici iz 195 zemalja poduprli su prijedlog čije su ključne točke ambiciozniji cilj za ograničavanje rasta globalne temperature na manje od 2 °C; 100 milijardi USD godišnje za financiranje zemalja u razvoju nakon 2020. i 5-godišnji ciklus za razmatranje provedbe obećanog za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

U središnjem Dnevniku na ovu temu gostovao je prof. dr. sc. Neven Duić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu: