Aljoša Jurinić - pijanistička zvijezda u usponu

Za ime Aljoše Jurinića, našega mladog 26-togodišnjeg pijanista, potkraj listopada doznao je cijeli svijet. Aljoša je dospio među 10 najboljih na Chopinovu natjecanju u Varšavi, što prije njega nije uspjelo nijednom Hrvatu. To mu je već donijelo slavu i brojne koncerte pa se za sinoćnji u Lisinskom - tražila karta više.

Majstor u Majstorskom ciklusu HRT-a, tako bi mogao glasiti naslov veličanstvenog koncerta pred dupkom punom dvoranom Lisinski. Pljesak i ovacije trajali su 15 minuta, a mlada je zvijezda oduševljenoj publici odsvirala i 2 dodatka.

On je pijanistički aristokrat koji se ne boji strasti, iskrene emocije ali iza kojega stoji nevjerojatna analitička dubina i osjećaj za ukupnu estetsku formu i strukturu glazbe, smatra glazbeni kritičar Zlatko Mađer.

Prvi koncert u e-molu svojega najomiljenijeg skladatelja Frederica Chopina, koji mu je nakon Varšave donio svjetsku slavu, maestralno je odsvirao uz Simfonijski orkestar HRT-a.

Blistava karijera mladog genija traje već 15 godina, a proročanske riječi koje je 18-ogodišnjem Aljoši Juriniću kao Chopinovu interpretu bez premca uputio kanadski kolega ove su se godine još jednom potvrdile.

On je tako mlad, tako ispunjen glazbom, mislim da na njega trebate biti ponosni jer čini veliku stvar ne samo za sebe i za orkestar, nego i za Hrvatsku. Jer kad nastupa u inozemstvu on sa sobom nosi glazbu i svoje hrvatsko nasljeđe, ističe dirigent Daniel Smith.

Bilo je tako i na Chopinovu natjecanju na kojem je među 500-tinjak umjetnika ušao u reprezentaciju 10 veličanstvenih. Sinoćnjim koncertom zaokružio je ovu godinu koju je posvetio opusu poljskog genija klavira, a već prebire note Rahmanjinova, Mozarta i Debisija spremajući se za nova natjecanja i uzlete!