U Gudovcu 2.600 malih životinja 270 izlagača - tu je i europski šampion, kokoš hrvatica

Na sajamskom prostoru u Gudovcu pokraj Bjelovara otvorena je državna izložba malih životinja. Još danas i sutra možete razgledati čak 2.600 životinja - različitih vrsta kunića, zamorčića, golubova, kokoši, papiga kojima se diči 270 izlagača iz cijele Hrvatske.

Tko će glasnije i ponosnije kukuriknuti - kao da znaju da ih se ocjenjuje. Na državnu izložbu neki su stigli s europskih natjecanja - ovaj crveni ljepotan pasmine kokoš hrvatica u Francuskoj je prošli mjesec postao europski šampion, a šampionka je hrvatska patuljasta kokoš. Oboje bjelovarskih vlasnika.

Uzgaja se u Hrvatskoj, ima ih nešto u Sloveniji i jedan uzgajivač u Njemačkoj. Nastojimo našu pasminu proširiti po cijeloj Europi, kaže Dražen Biličić, tajnik udruge Malih uzgajatelja iz Bjelovara.

Pernate i krznene ljepotane ocjenjuje čak 50 sudaca. I ne samo da ih ocjenjuju, nego im u ljepoti i pomažu.

Puhali ste mu u kljun, pita sudac za europske gušane Ivica Pintarić. Da, kaže vlasnik. I napuhali mu gušu? Da. 

To je njegovo pasminsko obilježje, kad se udvara ženki, zove ju u svoj boks i napuhava se, objašnjava sudac Pintarić. Kako se gušan sramio pred kamerom,  suci su pomogli pri udvaranju...

Tu su i kunići.

Ovo je bijelo opaljeni kunić, tako se zove jer mu iz crnoga krzna izvire bjelina. Stoga je na ocjenjivanju važna upravo opaljenost. Mora imati sve oznake - očne obrube, u korijenu uha dvije opaljene točke, opaljenost s jedne i druge bočne strane, opaljena prsa, i prednje i zadnje šape, objašnjava sudac za kuniće Zvonimir Kalabek.

Veličinom zadivljuje golema kokoš brama, a bojom indonezijska pasmina cemani kojoj su crni perje, krijesta, koža, čak i unutarnji organi.

Mnogi posjetitelji izložbe u Gudovcu i ovaj će put dobiti ideje za nove kućne ljubimce.