Rodna ravnopravnost u medijima

I agencija za elektroničke medije okruglim stolom Rodna ravnopravnost u medijima uključila se u obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Na njemu su predstavljeni rezultati analize središnjih informativnih emisija triju nacionalnih televizija.

Dok se kod novinara, odnosno novinarki i voditeljsko-uredničkih timova mogu uočiti neke razlike zajedničke su poražavajuće brojke o broju sugovornica u relevantnim temama. Njih je između 20 i 30%. Iako je rodna ravnopravnost u medijima definirana u više konvencija i naconalnih zakona - stvarnost je ipak drukčija. 

A kada je riječ o našim kolegama i kolegicama, analize pokazuju podjednak postotak novinara i novinarki kao autora priloga na Hrvatskoj radioteleviziji i Novoj TV. Dok su na RTL-u u 2015. dominantniji i urednici i novinari, Nova TV ima najveću rodnu uravnoteženost uredničkog tima.

Gosti emisije HRT-a Hrvatska uživo bili su Dijana Ljubanovic iz Uudruge B.a.B.e. te Tomislav Španić i Ivica Petrović iz udruge Barabe, koji su, među ostalim, govorili o seksizmu u društvu.

EMBED:"1012/baba_huz.mp4"]

Iako mediji objektivno izvještavaju o ženskim pravima i svim strategijama, zakonima i propisima koji ih reguliraju nerijetko oni sami ne pridonose i ne promiču ravnopravnost spolova.