Izložba 'Aquae Iasae', otkrića iz rimskog razdoblja u Varaždinskim Toplicama

U petak, 11. prosinca u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvara se izložba  "AQUAE IASAE" - nova otkrića iz rimskog razdoblja na području Varaždinskih Toplica. Na izložbi će biti predstavljeno veliko arheološko otkriće odnosno rezultati najnovijih istraživanja na prostoru oko prirodnog izvora termalne vode u gradskom parku u Varaždinskim Toplicama. 

U istraživanjima od 2011. do 2015. godine pronađeni su brojni natpisi, skulpture i reljefi te 17000 rimskih kovanica koje su od 1. do 4. stoljeća ubacivane u "sveti izvor". Ukupno će na izložbi biti izloženo 146 predmeta, a posebno se ističu skulpture Apolona i Dijane te reljef s prikazom božanstava zdravlja (Eskulapa i Salus) koji predstavljaju izuzetna umjetnička djela 3. stoljeća.

Na prostoru današnjeg grada Varaždinske Toplice, od 1.do 4. st. nalazilo se rimsko naselje Aquae Iasae, poznato širom Rimskog Carstva po iznimno ljekovitoj termalnoj vodi. Arheološka istraživanja koja od 1953. godine provode stručnjaci Arheološkog muzeja u Zagrebu pokazala su da je na prostoru današnjeg gradskog parka, oko izvora termalne vode bio izgrađen javni dio rimskog naselja.

Pronalaskom izvorišnog bazena smatralo se da su otkrivene sve tajne ovog lokaliteta, međutim, istraživanja koja su uslijedila 2011. i 2012. godine donijela su otkrića kojima se nitko nije nadao. Pronađeno je više od 50 žrtvenika, natpisa i reljefa, a u samom izvorištu oko 17.000 rimskih kovanica što su kao zavjetni darovi bili bačeni u termalnu vodu. 

Izložba je nastala suradnjom Arheološkog muzeja u Zagrebu i Cankarjeva doma u Ljubljani te je 2014. godine prikazana u Ljubljani povodom velike proslave 2000 godina Emone. Otvorena je do 23. travnja sljedeće godine.