U Titovom atomskom skloništu zbirka vrijedna preko 7 milijuna €

U Splitu je predstavljen jedinstveni likovni projekt "Ark D-0 Underground", projekt u sklopu kojeg je u tri ciklusa u Titovoj Atomskoj ratnoj komandi u Konjicu u BiH trajno postavljeno 125 radova 90 umjetnika iz 32 države svijeta.

Bijenale suvremene umjetnosti već šestu godinu organizira se u Atomskoj komandi u Konjicu, jednom od nafascinatnijih vojnih objekata bivše Jugoslavije. Napravljen je da u slučaju nuklearnog rata omogući Titu i generalima šestomjesečni boravak pod zemljom i upravljanje obranom države. No vremena su se promijenila pa su u bunkeru sada umjetnine višemilijunske vrijednosti. 

U jednoj od prostorija Atomske ratne komande površine 6500 m2 izlaže Danica Dakić. To je jedina ženska prostorija, namijenjena Jovanki Broz. Vidi se po  namještaju, ženskom isključivo, objašnjava Edo Hozić, direktor i utemeljitelj "Projekta Bijenale".

Vijeće Europe Bijenale je 2011. proglasilo kulturnim događajem Europe, a 2013. i 2015. organiziran pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Prvi ciklus organiziran je 2011. u partnerstvu sa Srbijom i Crnom Gorom, drugi s Hrvatskom i Turskom, a ove godine ide treći ciklus, u partnerstvu s Austrijom i Albanijom.

Svi su se autori referirali na razdoblje "hladnog rata". Izloženi radovi nastali su u suradnji 90 umjetnika i kustosa iz 32 zemlje.

Možda je najupečatljiviji, za slušatelje najzanimljiviji detalj, da je njujorška MOMA ponudila milijun eura za rad Adela Bigina, poznatog iračkog umjetnika. On je to odbio, kaže Hozić.

Vrijednost zbirke direktor galerije Tate Chris Dercon procjenjuje na više od 7 milijuna eura. Projekt svjetske kulturne vrijednosti prepoznao je i UNESCO  te ga uvrstio u program obilježavanja svoje 70. godišnjice.

Preobrazba atomskog skloništa u hibridni vojno-umjetnički muzej ostavlja bez daha. Nakon šta čovjek savlada fascinaciju nečim što uopće nije vjerovao da postoji, i nakon što se priviknete na taj prostor i utvrdite njegove koordinate, shvatite koliko je to zahtjevan zadatak, ističe Branko Franceschi, kustos drugog ciklusa "Projekta Bijenale".

Turska kustosica Bašak Šenova za projekt je čula na njegovu predstavljanju u Istanbulu. Očarana, poželjela je sudjelovati na Bijenalu - i san joj se ostvario.
Kad sam ušla u bunker bilo je to nešto posve drukčije, neočekivano, još emotivnije i zanimljivije, na rubu znanstvene fantastike i putovanja kroz vrijeme. Sve je dobro sačuvano, uistinu proživljavate to razdoblje koje u dodiru s umjetničkim djelima postaje još stvarnije, opisuje Šenova, druga kustosica drugog ciklusa "Projekta Bijenale".

Bunker izgrađen 1950-ih, bio je najstrože čuvana jugoslavenska vojna tajna za koju su znala samo četiri generala, predsjednik vlade i Tito. Danas "Projekt Bijenale" obilazi cijeli svijet. Dosad je predstavljen u UNESCO-ovoj palači Zorzi u doba Venecijanskog bijenala, u Istanbulu, Berlinu, Firenzi, zagrebačkom MSU-u, MUMOK-u u Beču, Ministarstvu kulture Albanije i Vijeću Europe u Strasbourgu.