Otvorena izložba 'Advent - vrijeme radosnog iščekivanja Božića'

U Gradskoj knjižnici 'Franjo Marković' u Križevcima otvorena je izložba 'Anđeli posvudašnji', izložba slika autora Zdravka Šabarića i 'Advent – vrijeme radosnog iščekivanja Božića' te izložba ručnih radova autorica Jadranke Šogorić, Karmen Dragač, Mire Tribuson i Tamare Vrhovec.

Umjetnice je ukratko predstavila ravnateljica knjižnice Marjana Janeš Žulj, a njihova djela i tehnike kojima su nastali anđeli kao glavni motiv ove izložbe, prestavila je Danijela Zagorec. U čudesnom svijetu Zdravka Šabarića, umjetnika iz Đurđevca, anđeli najavljuju proljeće, bdiju nad zemaljskim bićima, sviraju ili jednostavno otkrivaju nebesko plavetnilo. Njegova djela izložena u Križevcima nastajala su različitim tehnikama, ali i u različitim životnim fazama.

Tehnike su pastel, ali uljni, zatim ima nešto suhoga pastela te ima jedno desetak prigodnih koji nisu na  temu anđela, ali su vezani na temu božićnih blagdana, kaže Šabarić. Javnosti poznat po motivima iz života seljaka đurđevačke Podravine, za ovo adventsko vrijeme Šabarić je utjelovio bića koja stoljećima inspiriraju brojne umjetnike.

Zdravko Šabarić izlagao je na više od 200 izložbi diljem zemlje i svijeta, a od toga 40-ak puta samostalno. Uz 'Anđele posvudašnje' - u Križevcima su izloženi i anđeli četiriju autorica koji su se odjenuli komušinom, koncem, tkaninom, a smiješe se i s predmeta iz svakodnevne uporabe.