'Legenda o crnom kipu' - prva slikovnica o Majci Božjoj Bistričkoj

'Legenda o crnom kipu' naziv je slikovnice o čudotvornom kipu Majke Božje Bistričke, a riječ je o autorskom djelu učiteljica bistričke osnovne škole, Anite Klemar i Ane Kaić. Izdao ju je bistrički Ogranak Matice hrvatske radi promocije legende o nastanku ovog svetišta.

Povijest čudotvornog crnog kipa Majke Božje Bistričke poznata je zahvaljujući crkvenim tekstovima i pričama iz arhiva bistričkog svetišta. No, zahvaljujući novoj slikovnici, crni kip sada ima i svojevrsnu pretpovijest.

Kad smo proučavale crkvene spise, shvatile smo da je nepoznata informacija o tome tko je autor, odnosno tko je kipar samog tog crnog kipa Majke Božje Bistričke te smo to predstavile svojim učenicima, kažu autorice. 

Zajedno su odlučili da u novoj slikovnici autor kipa bude mladi, skromni tesar koji je napravio kip Bogorodice prema liku djevojke u koju se zaljubio. A zbog čiste i iskrene ljubavi kip dobiva čudesne moći, pomaže i štiti svakoga tko mu se obrati u tihoj molitvi. Učenici su imali važnu ulogu i pri osmišljavanju ilustracija.

No, 'Legenda o crnom kipu' prelazi okvire slikovnice, naglašeno je na promociji. Slikovnica je pisana kajkavštinom i standardnim književnim jezikom, kako bi bila bliža što većem broju čitatelja. Više o slikovnici za koju se nadaju da će postati novi suvenir s hodočašća pogledajte u prilogu.