Fantastični performans Japanaca u 'sinkroniziranom hodanju'

Naviknuti smo da iz zemlje izlazećeg Sunca stižu vijesti o neobičnim sportovima i fantastičnim vještinama, no Japanci su opet iznenadili svijet - ovoga puta umijećem savršenog sinkroniziranog hodanja.

Zabavnim performansom koji su izveli studenti japanskog sportskog sveučilišta dokazali su kako se do savršenstva može uvježbati sinkronizirano hodanje, ono što smo inače navikli gledati kod marša vojnika. Na stadionu Yokohama Arena okupilo se više od 10 000 ljudi kako bi vidjeli zapanjujuće vještine skupine polaznika japanskog sveučilišta.

Ova je disciplina, na japanskom 'shudankodo', tj. sinkronizirano precizno hodanje, postala popularna 2012. nakon objave videouratka studenata na YouTubeu. Međutim, slične se koreografije izvode u Japanu još od daleke 1966. godine.

Gotovo 80 studenata ovu je koreografiju uvježbavalo više od 6 mjeseci, a procjenjuje se da je svatko od njih za to vrijeme prehodao više od 1300 kilometara. Vjerujem da ono što ovdje naučimo prenosimo na svakodnevni život. Postajemo obazriviji prema drugima, nismo više sami sebi u središtu pažnje, podijelila je svoje dojmove jedna od sudionica.