Francuski chef Xavier Mathieu: Hrvatske tržnice pravo su otkriće

Zagreb je nedavno posjetio francuski chef Xavier Mathieu. U sklopu svog kratkog boravka u Zagrebu taj svjetski poznati kuhar održao je gala šampanjsku večeru u Esplanadi, edukativnu kulinarsku radionicu za mlade kuhare te Masterclass za hrvatske chefove.

Xavier dolazi iz Provanse i jedan je od najcjenjenijih francuskih chefova, nositelj Michelinove zvjezdice. Provansalska kuhinja se bazira na maslinovu ulju, povrću, mediteranskoj ribi i voću. Što se tiče mesa, tu su janjetina i svinjetina. Može se reći da je to kuhinja koja je zdrava i prirodna. To je ono što sam otkrio i ovdje u Hrvatskoj, kaže Mathieu.

Često u Hrvatskoj možemo čuti kako nismo svjesni bogatstva koje imamo. S tim se slaže i francuski chef koji se oduševio ponudom na zagrebačkoj tržnici. Prvi put sam u Hrvatskoj, prvi put na tržnici. Bilo je strašno puno razmjene i dijeljenja s ljudima koje sam sreo, sa seljacima i trgovcima. Shvatio sam da ti ljudi imaju veliku želju objasniti o čemu se radi, razgovarati i razmijeniti iskustva. Tržnica za mene nije bila samo otkriće već i proces razmjene iskustava, kazao je.

Više o njegovoj strasti prema kuhanju te masterclassu koji je održao za hrvatske chefove doznala je ekipa emisije "Život je lijep".