Kako djeca vide Picassa, Da Vincija, Van Gogha i druge?

Kako djeca vide likovne umjetnike kroz povijest i njihova djela? Odgovor će dobiti posjetioci izložbe radova djece iz vrtića Maza što se večeras u 18 sati otvara u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci.

U projektu Povijest likovne umjetnosti i likovnih djela kroz dječje oči sudjelovala su djeca starije mješovite skupine, od pet do sedam godina, ali i članovi njihovih obitelji, djelatnici Dječjeg vrtića Maza iz Viškova te Prirodoslovni muzej Rijeka. Tijekom rujna i listopada djeca su upoznavala povijest likovne umjetnosti te ušla u svijet poznatih umjetnika i njihovih djela vlastitim istraživanjima.

Vrtićari su svojim, dječjim očima promatrali Pabla Picassa, Salvadora Dalija, Vinceta Van Gogha, Fridu Kahlo, Henrija Rousseaua, Michealangela Buonarotija, Leonarda da Vincija, Pieta Mondriana, Annu Mazek, Gustava Klimta, Jacksona Pollacka i Edwarda Muncha. Izbor likovnih umjetnika, likovnih tehnika, materijala i motiva bili su spontani i prilagođeni djeci te su se pratili interesi odgojno-obrazovne skupine.

Sudionici projekta izradili su i vremeplov umjetnika, označivši razdoblja u kojima su djelovali. Napravljena je i brošura Famous artists koja obuhvaća životopise, zanimljive podatke i činjenice o umjetnicima čija su likovna djela odabrana. Prirodoslovni muzej Rijeka se u projekt uključio radionicama Čudesni leteći strojevi kojom se nadovezao na umjetnika Leonarda da Vincija. Vodila ju je muzejska pedagoginja Anita Hodak.

Svi koji žele doživjeti svijet poznatih umjetnika i njihovih djela dječjim očima, mogu je razgledati do 20. siječnja 2016.