Mario Pućić - fotograf za kojeg ste već trebali čuti

Student je treće godine snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a  visokotiražni britanski časopis za mlade uvrstio ga je na popis Deset fotografa za koje ste već trebali čuti. Englezi su ga prepoznali, vrijeme je da ga i mi upoznamo.

Osobna iskaznica: Mario Pućić, 30 godina, Rijeka. Zanimanje: student treće godine snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ljubav: fotografija.

Volim fotkat jer me to oslobađa. Fotka je za mene neki svojevrsni odmak od stvarnosti i čak ne volim previše o fotki razgovarati. Možda zato što mucam ali to je nebitno, priča Mario.

Ionako fotografija govori više od riječi. A takve Mariove riječi daleko su odjeknule. Britanski magazin kulture mladih Dazed, koji redovito čita više od milijun ljudi, uvrstio ga je na popis Deset fotografa za koje ste već trebali čuti.

To se dogodilo sasvim slučajno. Naime, vratio se s putovanja iz Rima bez ijedne klasične turističke fotografije. Međutim, takve ih je „neturističke" objavio na internetu i ostalo je povijest. Britanci su baš tada i baš njih uočili i prepoznali Mariov jedinstveni stil. On je, pak, zatim odlučio da fotografije razvije u dugoročni projekt: u kojem će slikom naglašavati važnost malih stvari u životu.

Fotografira prije svega za svoj užitak. I zato se, kaže, ne vidi u komercijalnoj  fotografiji. Jer kad radiš po narudžbi, ne može to više biti onaj istinski odmak u neki svoj svijet. Mislim da ne idem s tim da su mi npr. isključivo zanimljiva parkirališta ili benzinske pumpe ili znakovi na cesti, jednostavno je sklop te neke atmosfere i u isto vrijeme lišenosti neke emocije, ističe.

Ništa kod njega nije klasično pa tako ni sam početak svega. Kupio sam jeftin fotić i zapravo sam se zbog toga počeo bavit s fotografijom jer je frend spustio cijenu na pol, pokucao mi je na vrata i rekao evo ti fotić, prisjeća se Mario.

Bilo je to prije pet godina, a od tada više svoj život ne može zamisliti bez fotografije. I teško da ćete ga uskoro čuti da o njima govori. Sve što ima reći, reći će fotografijama.