Prva štenad 'iz epruvete' stigla na svijet

Nakon desetljeća neuspješnih pokušaja, prvu štenad začetu potpomognutom oplodnjom okotila je kujica, surogat majka u Sjedinjenim Državama primjene te metode u pasa, objavili su američki znanstvenici.

Uspješna medicinski potpomognuta oplodnja (in vitro, IVF) kod pasa utire put za očuvanje ugroženih životinjskih vrsta i može pomoći u borbi protiv ljudskih i životinjskih bolesti, kažu znanstvenici s njujuorškog sveučilišta Cornell.

Sedam šteneta biglova i mješanaca rase bigl i koker okotila je kujica koja im je surogat majka. Svi su iz istog legla, ali imaju tri para različitih roditelja. Smrznuti zameci usađeni su u surogat majku tehnikom vrlo sličnom onoj kakva se primjenjuje kod ljudi. Problemi sa zamrznutim zamecima uzrokovali su probleme u prošlim pokušajima, ali na sveučilištu Cornell kažu da su usavršili tehniku potpomognute oplodnje.

Imamo sedam normalnih i veselih štenaca, rekao je Alex Travis, profesor veterinarske medicine na Cornellu i vođa skupine znanstvenika koja se bavila ovim problemom.Od sredine 70-ih godina ljudi pokušavaju oplodnju IVF u pasa, sve dosad bez uspjeha. Sada se možemo koristiti ovom tehnikom za očuvanje ugroženih vrsta, rekao je Travis.

Tehnika će se moći primijeniti i za proučavanje nasljednih ljudskih i psećih bolesti jer pas s ljudima dijeli mnoge zajedničke bolesti, čak dvostruko više nego bilo koja druga vrsta.