Jastucima protiv predrasuda o duševno oboljelima

Od 7. do 23. prosinca otvorena je izložba i radionica 'Vrapčanski jastuci', treći dio projekta pod nazivom 'Destigmatizacija'.

Cjelokupni projekt razvijen u suradnji s pacijentima Psihijatrijske bolnice Vrapče i suradničkim timom koji je pokrenula umjetnica Andreja Kulunčić s psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, a bavi se problemom diskriminacije i predrasuda prema ljudima koji boluju od duševnih bolesti i poremećaja. Projekt je usmjeren na njihovo osnaživanje na način da oni, kao pacijenti bolnice, sami budu akteri procesa destigmatizacije u javnosti.

Za vrijeme trajanja izložbe u Galeriji Forum rekonstruirat će se proces izrade jastuka koji se i dalje šiju u okviru terapijskih radionica u Bolnici Vrapče. Posjetitelji izložbe moći će sudjelovati u njihovoj izradi, odnosno kupovati jastuke te na taj način sudjelovati u procesu destigmatizacije. Promoviranjem jastuka kroz medijsku kampanju autori žele javno progovoriti o tabuiziranoj temi psihijatrijske bolnice, njezinim pacijentima i duševnim bolestima.

Autorima je želja otvoriti dijalog o ovom problemu, a jastuci su simboličan predmet u kojem se spajaju asocijacije na toplinu i sigurnost doma te zazor od bolesničke sobe. Više o izložbi i radionici pogledajte u reportaži emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'