Uručene nagrade HDLU, nagrada za životno djelo Daliboru Jelaviću

Likovna nagrada Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU) za životno djelo uručena je na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu Daliboru Jelaviću, a likovne nagrade Zoltanu Novaku, Lani Stojićević i Ariani Kralj.

Profesoru likovne kulture Zoltanu Novaku uručena je nagrada za najbolju izložbu, a riječ je o izložbi Kontrola iluzije/Controle de lillusion održana u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Lani Stojićević, magistri slikarstva uručena je likovna nagrada za mlade umjetnike, a posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti uručeno je Ariani Kralj.

U obrazloženju se navodi kako je Dalibor Jelavić kontinuitetom aktivnosti na predstavljanju likovnih umjetnosti i umjetnika, razvijanjem novih oblika promotivnih aktivnosti za likovnu umjetnost te svojim umjetničkim djelovanjem dao velik doprinos u oblikovanju hrvatske likovne scene, razvoju prava likovnih umjetnika, razvoju Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a nadasve hrabrom akcijom u borbi da se zgrada Meštrovićevog paviljona, danas Doma hrvatskih likovnih umjetnika, u vremenu nesklonom kulturi i umjetnosti vrati na korištenje Društvu.

U obrazloženju za nagradu u slučaju izložbe Zoltana Novaka Kontrola iluzije u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu navodi se kako je velikim formatima slika, s temama kao što su iluzija i navika, te kompleksnom simbolikom vizualnog jezika, uspio upravo postaviti pitanje i dozvoliti promatraču da sam na njega odgovori. Navodi se i kako je sama tema vrlo aktualna i osvještava problem pasivnog ponašanja na koji čovjek pristaje, padajući u zamku vlastite neaktivnosti i pristajući na iluziju sreće.

Lana Stojićević je, kako smatra Odbor za dodjelu nagrade, osobno iskustvo odrastanja u Šibeniku, u neposrednoj blizini zatvorene šibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF), postavila kao ishodište umjetničko-istraživačkog projekta predstavljenog u Galeriji SC u veljači 2015. Tom multimedijalnom izložbom dojmljivo je ukazala na neadekvatno deponiranje gotovo 200.000 tona industrijskog otpada, silikomanganske troske, usred naseljenog ruralnog područja, ocijenili su dodavši kako su dalekosežne posljedice tve ekološke bombe na stanovništvo, poljoprivredu i turizam još, na žalost, neriješen problem.

Posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti povjesničarki umjetnosti Ariani Kralj dodijeljeno je, navodi se u među ostalim obrazloženju, za njezin doprinos razvoju, afirmaciji i kvaliteti hrvatske umjetničke scene, a i kao zahvala članova HDLU-a za njezin rad i djelovanje kao ravnateljice Društva.

U sastavu Odbor za dodjelu likovnih nagrada bili su Peruško Bogdanić, Zlatan Vrkljan, Božica Dea Matasić, Robert Šimrak i Ivona Jurić.