Predstavljen Healthy Meal Standard

Jučer je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu predstavljena ideja o certifikatu za zdrave menije u hotelima, školama i vrtićima za osobe s posebnim prehrambenim  potrebama - Healthy  Meal  Standard. Početkom ove godine nagrađena je kao najbolji projekt za rješavanje društvenih problema. 

U međuvremenu je stvorena potrebna struktura koja u Hrvatskoj prvi puta, na temeljima europskih načela i najboljih iskustava, promovira novi model dobrovoljne regulative unutarnjih odnosa u ovom sustavu, s ciljem unapređenja brige o ugroženim kategorijama stanovništva, podizanju kvalitete života, te poboljšanju standarda i kvalitete usluga u turizmu i ugostiteljstvu. Riječ o inovativnom načinu prehrane koji se oslanja na ponudu u hotelima, lječilištima i specijalnim bolnicama, namijenjenom ljudima s problemima pretilosti, šećerne bolesti te hipertenzije, kojih je u Europi više od 400 milijuna. Healthy Meal Standard, između ostalog, pokriva i područje bezglutenskog jelovnika, jelovnika bez laktoze, jelovnika za djecu te za sportaše.

Cerfifikat Healthy Meal Standard posebice važnu ulogu ima u području zdravstvenoga turizma jer za hotele i ugostiteljske objekte znači dodatnu promociju. Stjecanjem jednog od HMS certifikata, turističkom objektu se dodjeljuje jedna zvjezdica na razdoblje do pet godina. Nakon certificiranja, u sljedeće četiri godine provodi se recertifikacija, a svaku petu godinu certifikat se u potpunosti obnavlja.