Sommelierka Jelena otkriva čari vrhunskih vina

U studenom smo krstili mošt koji je postao mlado vino. Tu priči nije kraj, vino dozrijeva, postaje sve bolje i bolje, a s godinama i sve skuplje. Upućeni kažu da je poput osobe - mijenja se, transformira i ima karakter. No po čemu se jedna boca razlikuje od druge znaju samo upućena nepca.

Upravo to zna Jelena Šimić Valentić, jedna od malobrojnih sommelierki u Hrvatskoj. Sommelier je stručnjak u restoraterstvu, vrhunskih poznavatelj vina, ali ne samo vina nego i svih ostalih pića: žestokih alkoholnih pića, pa i kave. On mora isto tako znati poslužiti kavu i pivu te imati kulturu posluživanja svih ostalih pića, objašnjava svoj posao Jelena.

No, stručnjak za vino ne postaje se lako. Potrebno je završiti tri razine, nakon čega se s ponosom možete nazvati sommelierom. U Hrvatskoj kad završite prvu razinu stječete osnovno znanje o vinima. Druga je već ozbiljnija, upoznajete cijeli svijet vina te sorte i proizvodnju i vinare. Na trećoj razini morate znati napraviti osjetilnu analizu jela s ciljem njegova usklađivanja s vinom.

Kako bi donijeli sud o tome kakve je kvalitete crno ili bijelo vino, sommelieri moraju izoštriti osjetila vida, njuha, ali i okusa. A dobar sommelier na temelju mirisa mora prepoznati što je, osim grožđa, u čaši, kaže Jelena. 

Više o tajnama dobrog sommeliera doznat ćete u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'.