Španjolska i Kolumbija 'zaratile' oko potonule galije prepune blaga

Španjolska i Kolumbija u ponedjeljak su položile pravo na blago sa španjolske galije potonule prije 300 godina i otkrivene u blizini obala Kolumbije.

Španjolska galija San Jose, koju su 1708. potopili Britanci tijekom Rata za španjolsku baštinu, na morsko dno odnijela je dragocjeni teret zlata i dragulja te stotine članova posade. Vjeruje se da je vrijednost zlata i smaragda na galiji između tri i 17 milijarda dolara. Podvodne kamere dosad su zabilježile samo topove i keramičke posude.

To je bio brod u vlasništvu države i pripada državi pod čijom je zastavom plovio, kazao je španjolski ministar vajnskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo. Nestor Humberto Martinez iz kolumbijskog povjerenstva za starine nije suglasan. On kaže kako nema dvojbi da San Jose pripada njegovoj zemlji.

Garcia-Margallo poručio je kako Madrid i Bogota trebaju postići dogovor o otkriću koje je u petak objavio kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos.
Pokušat ćemo postići prijateljski dogovor s Kolumbijom, kazao je Garcia-Margallo.

Mjesto potonuća galije je u blizini otočja Rosario u kolumbijskim vodama oko 100 kilometara od Cartagene. Američka tvrtka Sea Search Armada, koja je prva locirala brod 1980-ih, tvrdi pak da njoj pripada dio nalaza s broda koji ne predstavlja kolumbijsko kulturno naslijeđe.