Kuda su skitali 'purgeri' otkriva izložba 'Sveta mjesta starih Zagrepčana'

U Muzeju grada Zagreba otvorena je izložba 'Sveta mjesta starih Zagrepčana'. Izložba je rezultat trogodišnjeg projekta 'Hodočašća - europske poveznice' financiranog sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Projekt je se temelji na baštini dvjestotinjak religijskih medaljica s dvije zagrebačke povijesne lokacije – Dolac i Remete, od kojih je sedamdesetak tijekom 17. i 18. stoljeća doneseno u Zagreb iz 22 europska hodočasnička odredišta.

Izložba je koncipirana kao svojevrsna karta Europe na kojoj se mogu vidjeti najznačajniji podaci o pojedinom svetištu na izložbi, pa se primjerice, može vidjeti oltar iz Sonntagberga, slikovni prikaz legende o čudu koje se desilo zagovorom Marije na današnjoj Svetoj Gori kod Nove Gorice, ili milosni kip Marije iz Marije Bistrice.

Svako od hodočasničkih odredišta argumentirano je medaljicom donešenom iz njega, a na zemljopisnoj karti označena su mjesta hodočašćenja. Autor izložbe je Boris Mašić, savjetnik u Muzeju grada Zagreba, a otvorena je do 31. siječnja 2016. godine.

Na šetnju po hodočasničkim odredištima starih purgera u 17. i 18. stoljeću vodi vas Frano Ridjan.