'Bulevar sumraka' multimedijske umjetnice Jagode Kaloper

Od 8. prosinca do 8. siječnja u NO galeriji MSU-a pogledajte autobiografsku izložbu “Bulevar sumraka” nagrađivane multimedijske umjetnice, svojedobno i glumice, Jagode Kaloper.

Prati umjetničin boravak u Los Angelesu, gdje joj je kći, i gdje joj je rođen unuk. Umjetnica kombinira obiteljske snimke s nađenim snimcima s televizijskih ekrana, nudi uvid u, kako se najavljuje, iščašene sustave vrijednosti, kao i medijski posredovanu zbilju Hollywooda, pritom se osvrće na mogućnosti vlastite glumačke karijere, postavljajući si pitanje jesu li nekadašnji pozivi za sudjelovanje u holivudskim spektaklima bili zaista istinske mogućnosti ili inačica holivudske obmane.

Kroz obrise Jagodina lika, žene u ogledalu, izranja autorefleksivan video esej o životnim odabirima, financijskom i osobnom uspjehu, analizi vlastite slave i starenju. Stoga izložba i nosi naziv jedne od najpoznatijih ulica u Hollywoodu, ali i filma Billyja Wildera.

Nastavak je to priče iz filma Žena u ogledalu, premjerno prikazanog 2011. unutar skupne izložbe T-HTnagrada@msu, kada je osvojio prvu otkupnu nagradu te je postao dijelom muzejske Zbirke filma i videa. Film je, montažnim tehnikama, supostavljao recentne snimke Jagode Kaloper koja je kućnom kamerom snimala vlastite odraze lutajući ulicama i isječke filmova u kojima je glumila poput Ključa, Lisica ili Ponedjeljka ili utorka. Pišući o filmu, teoretičarka Leonida Kovač ustvrdila je kako je riječ o izvjesnom radu u nastajanju prije nego dovršenoj filmskoj autobiografiji.