Meksiko kakav ne viđate često

U Dobrom jutru gostovali su Ana Bakšić, speleologinja i alpinistica, prva žena član HGSS-a u Hrvatskoj koja je bila je u najdubljim jamama Hrvatske i Branko Jalžić, dugogodišnji speleolog i speleoronioc, biospeleolog. Autor brojnih znanstvenih članaka koji je pronašao brojne endemske vrste u našim špiljama i jamama, a nekoliko svojti dobilo je i ime po njemu. Prije 10-ak dana vratili su se iz Meksika.

U Meksiko su putovali na 3. Svjetski simpoziju o anhijalinim eko sustavima. Na simpoziju su održali predavanja o anhijalnim špiljama i jamama te vruljama na Jadranu koja su pobudila veliko zanimanje i interes znanstvenika iz Meksika, Britanije i USA. Pozvani su da sudjeluju u istraživanjima na Yukatanu i Bahamima.

Anhijalne spilje i jame potopljene su morem, u čijem se gornjem sloju nalazi slatka voda. Slatka voda je lakša pa je na površini, zatim slijedi bočata voda (miješana slatka i slana) a na dnu je morska slana voda. Sukladno tome različita su i staništa špiljskih vodenih životinja koje su uglavnom endemične. Takva staništa nalazimo uglavnom na otocima i priobalju, ali na Yukatanu u Meksiku takvi se objekti nalaze i duboko u kopnu tog poluotoka.

Kada putuju na simpozije uvijek nakon službenog dijela pokušaju što bolje upoznati zemlju u koju su došli. Pa je tako Branko na Yucatanu zaronio u potopljenu spilju lokalnog naziva Nahochna Chic što na majanskom jeziku znači veliko ptičje gnijezdo. Ronjenje je bilo ugodno jer osim što su stijene bijele voda je ugodnih 27°C, relativno je plitko i ne muti se. Gotovo idealni uvjeti za svakog speloronioca, kaže Branko. Ana je htjela posjetiti kristalnu špilju u rudniku Naica, ali je u međuvremenu zbog opasnosti od poplavljivanja špilja zatvorena pa ju nažalost nisu vidjeli.

Posjetili su i južni dio poluotoka Baja Californija, i pustinjski dio s krasnim plažama i kaktusima. Taj dio Meksika je turistički poznat kao i Yukatan, ali je klima puno suša i lakše se podnosi. Prekrasne pacifičke plaže s velikim valovima pogodne su za surfanje. Tamo su doživjeli Meksiko onako kako si to većina ljudi zamišlja. Polupustinja sa kaktusima, kao iz crtića Pončo i Toro. Kaktusi imaju tvrdu jezgru i kada se osuše od toga se mogu raditi daske za izradu namještaja pa i kuća. Kažu da ovim kaktusima svakih 50 godina naraste nova grana.

Plivali su i s kitopsinama i morskim lavovima u sklopu turističke ponude grada La Paz. Iako se hrane planktonima, nije vam svejedno, kažu, kad svojim velikom ustima krenu na vas. Ranije su tu boravili samo sezonski, no u zadnjih nekoliko godina ostaju preko cijele godine na toj lokaciji. Životinje se ne smiju dirati jer su zaštićene.