Otvoren 'Human Rights Film Festival'

Pričom iz ruševina, dokumentarnim filmom Sirijska ljubavna priča (2015.) nezavisnog britanskog redatelja Seana McAllistera u zagrebačkom kinu Europa otvoren je Human Rights Film Festival, festival koji već trinaest godina zaredom produbljuje vidljivost tema o ljudskim pravima u mediju filma. Filmskoj projekciji prisustvovao je redatelj, glavni akter filma Amer Daoud te Sean Evans.

Od 7. do 13. prosinca u kinu Europa te od 10. do 13. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia održava se manifestacija koja već trinaestu godinu zaredom donosi pregled najnovijeg angažiranog i autorskog filma. Glavni filmski program i ove godine uključuje niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najrecentnije svjetske produkcije.

Program ovogodišnjeg Human Rights Film Festivala nikad nije bio kompaktniji, odabrali smo žarišnu temu 'bez doma' koja govori o masovnoj izbjegličkoj krizi, ali općenito i o fenomenu života bez doma, rekao je direktor Festivala Petar Milat. Program je više orijentiran prema dokumentarnom filmu, no kao i svake godine donosimo izbor igranog, a dijelom i eksperimentalnog filma, najavio je Milat.
 
Iz programa je izdvojio i dokumentarac 'Lampeduza zimi' austrijskog redatelja Jakoba Brossmanna, snimljen u jednom od najvećih prihvatnih centara za izbjeglice i imigrante u Europi, te dva posljednja uratka istaknutih filmskih redatelja koji su ove godine preminuli.

Tu su 'U tranzitu', posljednje i na Tribeci nagrađeno djelo slavnog američkog dokumentarista Alberta Mayslesa, o putovanju po najdužoj američkoj međugradskoj željezničkoj trasi Empire Builder, te oproštajni film belgijske redateljice Chantal Akerman, 'No Home Movie', kojim je progovorila o svom odnosu s majkom. 

Festival će prikazati i niz filmova nagrađivanih na međunarodnim festivalima, ukrajinski 'Događaj' Sergeja Loznice koji će u Zagrebu imati svoju regionalnu premijeru te poljski 'Braća' Wojciecha Starona, o braći Poljacima koji se nakon sovjetskog izgnanstva vraćaju kući.

Popratni program tematski i vremenski uokviruje festival - počeo je već 1. prosinca svojevrsnom uvertirom, Vizualnim kolegijem. Gosti festivala, književnica Dubravka Ugrešić i redatelj Slobodan Šijan te filozofi Alexander Garcia-Duettmann i Peter Szendy će na maloj 'Školi neophodnog znanja' govoriti o tome što za njih danas predstavlja neophodno znanje.

O programu i popratnim sadržajima ovogodišnjeg 'Human Rights filmskog festivala' u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' govorio je direktor Petar Milat.