Pratite putovanje Djeda Mraza uz pomoć NORAD-a

I ove godine putem NORAD-a možemo pratiti putovanje Djeda Mraza sa Sjevernog pola diljem planeta. Dostavu božićnih poklona Američko ratno zrakoplovstvo tradicionalno će pratiti radarom. Preko Rusije, kroz južni Pacifik i potom prema zapadu oko cijelog svijeta legendarnog Djedicu Air Force pratit služeći se posebnim radarom.

Tradicija njegova praćenja počela je 1955. i to greškom. Naime u oglasu dućana Sears Roebuck u Denveru krivo je bio tiskan telefonski broj na koji se moglo raspitati o trenutačnoj lokaciji puta slavnoga Djedice, ali se ispostavilo da se radi o telefonskom broju tamošnjeg sjedišta Američkih zračnih snaga.

Direktor operacija pukovnik Harry Shoup prihvatio je igru pa su djeca koja su zvala bila sustavno obavještavana o njegovom kretanju. Sljedećih su godina na pozive znatiželjnika odgovarali volonteri, a sada Djedicu s darovima pratimo na internetu.

Sjevernoameričko zračno obrambeno zapovjedništvo postavilo je na internetsku stranicu www.noradsanta.org raspored Djedičina putovanja. Trenutno je na stranici u tijeku odbrojavanje do početka, a kad Djed Mraz krene - moći će se vidjeti trenutačna lokacija na kojoj se nalazi te otkriti njegova sljedeća postaja. Stranica funkcionira od 1998. na sedam svjetskih jezika. Djedicu se može pratiti preko pametnih telefona putem posebne aplikacije.