'Šuštine', čuvarice šibenske tradicije

Kulturna udruga Šibenske šuštine predstavlja svu raskoš pjevačke i plesne tradicije šibenskog kraja.

Očuvanje i njegovanje bogate šibenske folklorne tradicije cilj je Udruge koja broji desetu godišnjicu rada. Na samom početku u Šuštinama je plesalo 15-ak članova, danas ih je 30-ak. Zahvaljujući njima očuvano je mutavo šibensko kolo čiji krojeni sežu u srednji vijek, a njegova izvedba temelji se na sjećanjima najstarijih sugrađana.

Ples i pjesma brišu sve brige. I tako svakog ponedjeljka već desetljeće. Predsjednici Jadranki Skenderović nikad nije teško doći bez obzira na vrijeme i baš poput učiteljice okuplja Šibenčanke. A đaka je trideset. Mahom Šibenčanki u zrelim godinama. Koje su u ovu priču krenule samo s jednom željom - od zaborava sačuvati šibensku baštinu. Imale su, priznaju, i nesuglasice pa i stanku u radu, no nisu odustale. Bile smo uvjerene da ovo može opstati, da se bogata kulturna tradicija našega kraja treba njegovati, posebno ovo staro šibensko kolo, takozvano 'mutavo' koje nitko ne pleše nego naša kulturna udruga Šibenske šuštine, ističe članica Nevenka Zoričić.

Šuštine danas istinski uživaju u onome što rade. No ipak, otkrivaju, nešto im nedostaje. Da nam dođe koji muški, pa šta je ovim Šibenčanima, pita se Maja Marković, rodom iz Splita, Bože moj, ma svako selo, obašle smo sva sela i otoke, svugdi muških, u Šibeniku ne!

No i bez muške ruke, Šuštine su proslavile prvih 10. Koncertom i izložbom u šibenskoj gradskoj knjižnici. Za one koji ne znaju, šuština je kopča na ženskoj nošnji i košulji. Ili, kako kaže pjesma Neve Baranović - šuština je ženu činila ženom. Curu curom. I svega je moglo falit, ali šuština nikad. Kad bi se spremala curama dota, ili ne daj Bože, korota, košulje, peline, peturine, mudante, traveršine, u ono vrime staro, bilo je sve na šuštine. O lijepe moje šuštine, velike - male, crne il' bile, spominjat ćemo vas za sva vrimena, u vama leži ditinstvo moje matere i babe i šaka lipih uspomena…

Uspijevaju u tome ove čuvarice tradicije. No ne kriju, osvježile bi svoje redove. I pjevača, i plesača, i svirača, trebaju nam djeca, ja sam to već rekla, djeca su naša budućnost i tko će naslijedit nas starije ako neće oni, iskrena je predsjednica Jelena.

A do tada Šuštine će i dalje raditi ono što najbolje znaju – pjevati i plesati. I u tomu uživati.