'Pričamo priču o jednom mačku'

Društvo Naša djeca Koprivnica 60 godina okuplja djecu i mlade kao i brojne volontere. Svojim se aktivnostima između ostalog zalažu za prava djece. U sklopu udruge djeluje lutkarska družina koja je se svojim sugrađanima predstavila projektom na kojem su radili godinu dana.

'Pričamo priču o jednom mačku' naziv je slikovnice koja osim priče u svojem omotu skriva audio CD, te uz scenarij za lutkarsku predstavu i DVD sa snimkom predstave.

Ako ste mislili da je to sve varate se. U sredini slikovnice kriju se likovi iz priče koji nakon što se oboje i izrežu postaju lutke. Na promociju ove neobične slikovnice djeca bila pozvana da dođu sa svojim plišanim, ali i živim mačićima. Izuzetno sam ponosna na knjigu, predstavu i na cijeli projekt, jer to je rezultat silnog entuzijazma, silne ljubavi prema djeci i voluntarizma brojnih ljudi. Na ovoj knjizi nitko nije uzeo ni kunu za ono što je napravio, a posebnost te knjige je da je popraćena prelijepim ručno rađenim ginjolama. To sve zajedno omogućuje djeci da doma ili u vrtiću ili kod djeda i bake naprave vlastitu predstavu i priču o jednom mačku, ističe Jadranka Lakuš, predsjednica DND Koprivnica.

Ova je priča nastala kroz zabavu. Od kako je u mirovini, autorica Nevenka Habijan više vremena provodi s unukom Matkom. I bez ikakvog razmišljanja što ću raditi, jedno jutro sam predložila da pričamo priče. Ustala sam, naklonila se i rekla 'priča o mačku' i ispričala sam priču. Nisam se pripremala, ispričala sam priču 99% istu kakva je u slikovnici. Iznenadila sam samu sebe, iznenadila sam Matka, moju obitelj i širu zajednicu očito kad su to prepoznali.

Priča je ako malo pogledate elemente, jako suvremena, ima odnos u obitelji, odnos prema životinjama i to da nema novaca, to je današnja tema na svakom uglu je nađete, o knjizi kaže Tigrena Csik, voditeljica lutkarske družine 'Kopriva, pec, pec'. U četiri godine postojanja ova lutkarska družina iza sebe ima preko stotinu nastupa te 22 premijere. Za ovu su se predstavu pripremali dva mjeseca. Leona Barišić glumi glavnog mačka, koji nije zadovoljan večerom i strašno je ljut zbog toga i onda ga je mama izbacila van. Mali miš mu je pomogao i zbog toga se vratio kući i ostao kućni ljubimac.

Nakon Koprivnice predstava se planira izvoditi po cijeloj Hrvatskoj te se nadaju uspješnom nastupu na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku iduće godine.