'Mali' robotičari - liga genijalaca

U Zagrebu je peti put održano prvo kolo Hrvatske lige robotičara na kojem se okupilo više od 100 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele zemlje.

Hrvatska u robotici ima veliku budućnost. Naši mladi robotičari već godinama sudjeluju na brojnim svjetskim natjecanjima, odakle se često vraćaju s nagradama.

Kako pleše devetogodišnji Sven, tako pleše i njegov robot Fišer. Danima su se pripremali za ovo natjecanje i smišljali koreografiju.  Za njega je robotika njegov život, kaže, toliko voli robote i programiranje.

Noa iz Varaždina je već iskusni robotičar. Već ima srebrnu medalju s međunarodnog natjecanja. Njime upravlja putem računala i preko interface.

Pravila su stroga. Sudionici moraju konstruirati svoj robot koji je potpuno autonoman, izprogramirati ga tako da moze savldavati prepreke koje će postaviti sudac.

Robotika privlači mnoge, ali robotičar ne može biti svatko. Učenik mora biti dobar u svim područjima tehničke kulture, a onda i u programiranju jer mora napraviti konstrukciju, mora je ožičiti, moraš je isprogramirati, mora imati jako jako dobru logiku, objašnjava Ivica Kolarić, predstavnik Hrvatske u svjetskoj organizaciji "RoboCop junior".

A sve to ima Branimir. Ima i dva srebra sa svjetskih natjecanja robotičara. I danas odlazi kao pobjednik u svojoj kategoriji. Utrka je bila napeta, konkurencija je bila jaka, priznaje Branimir. Ja se osjećam sretno, jer sam od početka ljeta radio na ovom robotu i pripremao se za ovo natjecanje.

Drugo kolo hrvatskih robotičara iz osnovnih i srednjih škola održat će se u veljači u Ludbregu. Najbolji će predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju ROBO-CUP u Njemačkoj.