Francuski grafiter oslikao je pročelje Francuskog instituta u Zagrebu

Početkom tjedna zagrebački je Francuski institut dobio novo ruho. Povod je bio početak konferencije o klimatskim promjenama koja se održavala u Parizu.

Poznati francuski grafiter Etien' na pročelju je slikom prikazao kako on vidi klimatske promjene. Jednominutni film sniman tehnikom uzastopnog snimanja – time lapsa bit će prikazan na konferenciji COP21 u sklopu programa Action day.

Tik-tak - sve je manje vremena i sve je veći utjecaj klimatskih promjena na planet Zemlju, treba donijeti hrabre odluke za budućnost novih generacija. Poruka je koju francuski umjetnik Etien' slikom pješčanog sata na pročelju zagrebačkoga Francuskog instituta odašilje svijetu. Ovaj samozatajni umjetnik nije želio pred kamere pa je ekipa Dobrog jutra o ovom projektu porazgovarala s Michèle Boccoz, francuskom veleposlanicom u Hrvatskoj.

Danas je važno da je Zagreb među 24 grada u svijetu koji su bili izabrani za sudjelovanje u umjetničkom projektu koji će biti prikazan tijekom sastanka CO21 u Parizu. To će biti film koji će pokazati što se događa i kako je Zagreb s 23 druga grada u svijetu angažiran u borbi protiv klimatskih promjena, objasnila je veleposlanica Boccoz. Film je sniman tehnikom uzastopnog snimanja – time lapsa. Bit će prikazan u sklopu Action daya na konferenciji COP21 u Parizu. U jednoj minuti film prikazuje cijelu umjetničku sliku, sliku upozorenja. U gornjem dijelu sata vidjet će se ledenjak kako se topi. To je simbol leda koji se topi  brdima i na polovima zbog čega će porasti razina vode u oceanima ako ne ograničimo emisiju stakleničkih plinova i CO2. U donjem dijelu pješčanoga sata teče naravno voda i vidi se razina vode koja raste oko malog planeta Zemlje kojeg će postupno preplaviti voda, ističe veleposlanica Boccoz.

Važna su to upozorenja i lijepo je da se ona šalju posredstvom umjetničkog izričaja grafitera Etien'a iz Zagreba u svijet. Odabrao je Zagreb jer za njega i za nas Zagreb je doista važan čimbenik, Hrvatska je važan čimbenik kao angažirana članica Europske unije. Za nju je klima važna. Turizam je važan element gospodarstva. Zbog mnogo razloga Hrvati su veoma privrženi svom okolišu, veoma privrženi prirodnim ljepotama, otkrila je Etien'ove razloge veleposlanica Boccoz.

A klimatske promjene su i naša i stvarnost cijeloga svijeta. Mi smo svi pogođeni klimatskim promjenama.  Svakog dana vidimo svuda u svijetu posljedice. Danas ćemo imati sastanak šefova država i vlada koji će dati poruku svim delegatima konferencije o klimi kako bi  se pronašla rješenja. A rješenja su očito smanjenje emisije stakleničkih plinova kako bi se usporilo zagrijavanje, kaže veleposlanica Boccoz.

Dobro je da se o problemima klimatskih promjena vode razgovori na najvišim državničkim razinama, dobro je da su i umjetnici uključeni i da odašilju snažne poruke poput ove koja je odaslana iz Zagreba svijetu. U nadi da će se pronaći rješenja i da ćemo Zemlju sačuvati za generacije koje dolaze.