Gala koncert SIBELIUS 150 iz Hämeenlinne

Mali gradić na jugu Finske 8. prosinca bio je u središtu pozornosti na vrhuncu proslave 150. rođendana najpoznatijeg finskog skladatelja Jeana Sibeliusa upravo posebnim gala koncertom koji je ostvario Simfonijski orkestar Finskog radija.

Dječak s mahovinom u džepu, čovjek koji je u svojim dvadesetim preuzeo umjetničko ime s posjetnice ujaka, sin liječnika, zaljubljenik u knjige, violinist, sakupljač biljaka, lovac, svjetski putnik, ljubitelj cigara – skladatelj kultne Finlandije i stotine drugih djela – Johan Christian Julius Sibelius, poznat kao Jean Sibelius, rođen prije 150 godina, slavljen je ove godine diljem svijeta u više od 2000 koncerata, od kojih ih je stotinu bilo u njegovu rodnom gradiću Hämeenlinni. I ovaj, upravo na njegov rođendan, podsjetio je na omiljenu glazbu najpoznatijeg finskog skladatelja.

Simfonijska pjesma Tapiola posljednje je veliko orkestralno Sibeliusovo djelo, nastalo na narudžbu Njujorškog filharomonijskog društva, a portretira šumskog duha Tapia iz finskog epskog spjeva Kalevala, kao i Sibeliusova orkestracijom raskošna Druga simfonija nastala početkom prošlog stoljeća uz posvetu skladateljevu mentoru i prijatelju Alexu Carpelanu u tumačenju Simfonijskog orkestra Finskog radija pod vodstvom njihova šefa dirigenta Hannua Lintua, uokviruju nezaobilazni koncertantni vrhunac skladateljeva opusa – Koncert za violinu i orkestar u kojem se predstavila dvadesetipetogodišnja američka violinistica južnokorejskih korijena Christel Lee, koja je upravo tu čast priskrbila pobjedom na netom održanom Međunarodnom violinističkom natjecanju Jean Sibelius.

Program Sibelius 150 Gala koncerta održanog u Vanaja dvorani, Verkatehdas:
1. Tapiola, simfonijska pjesma za orkestar, op. 112
2. Koncert za violinu i orkestar u d-molu, op. 47  /solistica Christel Lee, pobjednica Međunarodnog violinističkog natjecanja Jean Sibelius
STANKA – panorame gradića Hämeenlinne u kojem je Jean Sibelius proveo djetinjstvo, i razgovor o nacionalizmu u glazbi (moderatorica Minna Lindgren, sudjeluju pisac i znanstvenik Olli Löytty, profesor Vesa Kurkela i muzikolog Olli Heikkinen).  
3. Druga simfonija u D-duru, op. 42

Simfonijski orkestar Finskog radija, dirigent Hannu Lintu 

TV redatelj: Hannu Kamppila
Produkcija: Yle Arts and Entertainment