HRT-ov Studio 4 – najopsežniji informativni program uživo u Hrvatskoj

                          
 
Zagreb, 4. prosinca 2015. — Svakodnevno od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) na rasporedu je nova emisija Studio 4.
Prvi se put u Hrvatskoj emitira tako opsežan neprekidan informativni studijski program uživo, a ideja je da se čim brže i kvalitetnije izvijesti o najvažnijim događajima u zemlji i u svijetu te da ih analiziraju relevantni gosti.
„Pokretanjem programa Studio 4 Četvrti program Hrvatske televizije približio se pojmu informativnoga kanala u punome smislu riječi. Time se ostvaruje jedan od ciljeva zacrtanih još pri pokretanju kanala 2012. Vijesti su temelj toga programa i oko njih se sadržaji nižu i nadovezuju u cjelinu koju čini Studio 4. Cilj je izgraditi Četvrti program Hrvatske televizije u objektivnoga i primarnoga pružatelja informacija. Teme se i događaji najavljuju, prate uživo ili se o njima izvješćuje neposredno nakon što su se dogodili, prati se razvoj događaja i daje se objektivna i stručna analiza“, izjavila je glavna urednica Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) Sanja Gvozdanović.
Nika Vincetić izvršna je urednica Studija 4, po mišljenju tvoraca emisije „alfa i omega“ projekta. Postavila je koncept i svakodnevno sudjeluje u njegovu ostvarenju. „Već s prvim tjednom emitiranja pokazalo se da je emisija opravdala svoje uvođenje u program. Uspjeli smo pokriti sve događaje – od terorističkih napada u Parizu, policijskih racija koje smo pratili uključenjima reportera uživo s mjesta događaja do domaćih aktualnosti, tj. sastavljanja Vlade i pregovora vodećih koalicija s MOST-om. Sve smo pratili javljanjima naših reportera uoči i poslije sastanaka, uživo smo imali izjave ministara nakon završetka pregovora, objavljivali smo reforme koje je predlagao MOST u fazama pregovora, i to samo minutu nakon što su postale poznate. Pratili smo i nemili događaj u Maliju gostovanjem vanjskopolitičkoga novinara Tihomira Vinkovića te javljanjem novinara iz Pariza i reakcijama Francuza na teroristički napad u toj državi“ , kaže Nika Vincetić.
Odabir  teme ili događaja, a nakon toga brza reakcija nit je vodilja ekipe Studija 4. Budući da je riječ o programu uživo, a događaji se nižu katkad iz sata u sat, nije moguće isplanirati sadržaj emisije dan unaprijed.
U konceptu  Studija 4  uklopljene su i redovite rubrike poput Skenera Silvane Menđušić. U svojim jutarnjim minutama Silvana Menđušić prenosi  teme, sadržaje i naslovnice domaćih i stranih novina, portala te osvrte na društvenim mrežama. U Poslovnim vijestima Vedrana Kukavice stiže jutarnja doza poslovnih vijesti iz gospodarstva na prepoznatljiv i intrigantan način. Za Financijske analize zadužen je Željko Kardum. Svakoga jutra u studiju analizira i donosi drugi ili drukčiji kut gledanja na vijesti ili događaje u poslovnome svijetu. Rubrika Globalno rezervirana je za HRT-ove dopisnike. Tako Jasna Paro u svojemu videonovinarskom uratku prenosi s čime je ili s čime će biti zaokupljena Europska unija i njezine institucije. Branka Slavica gledateljima približava Sjedinjene Američke Države, od politike, gospodarstva do onih malih stvari koje čine američku svakodnevicu. Zoltan Kabok iz Sarajeva izvješćuje o važnim događajima u Bosni i Hercegovini, ali i iz drugih država u hrvatskome okružju. Branimir Farkaš u nekoliko zanimljivih minuta objedinjuje događaje koji ne poznaju granice – cijeli je svijet njegovo područje interesa.
„Na projektu radi mlada ekipa u studiju i hrabra ekipa u režiji“, s osmijehom govori Nika Vincetić i dodaje,  „Ja sam iznimno zadovoljna kako je krenulo. Priznajem, bilo me strah u početku, ali to se ubrzo pretvorilo u pozitivnu tremu. Anegdota je mnogo, mora se izdvojiti ona kad je voditeljica Vlatka Kalinić odjavila Vijesti mašući kao pingvin iz crtića Madagaskar, što su prenijeli gotovo svi domaći mediji.“
Voditelji su emisije Vlatka Kalinić i Igor Dunaj te Damir Smrtić i Diana Roko. Na njima je svakodnevno velika odgovornost. Neki su iskusniji, a neki su manje iskusni poput Igora Dunaja koji je na Hrvatskoj radioteleviziji od 2013. Igor kaže kako svaki put osjeća veliko uzbuđenje zbog pojavljivanja na ekranu i važnosti projekta u kojemu sudjeluje.
„Na HRT-u sam počeo raditi kao dopisnik Hrvatskoga radija za Sisačko-moslavačku županiju. Prvi radni zadatak počeo je vatreno jer su u to vrijeme prvi put počele poplave na području županije, pa i nije bilo previše vremena za prilagodbu. U veljači ove godine kao novinar suradnik došao sam u redakciju unutarnje politike Hrvatskoga radija. Obrađivao sam sve teme koje pokriva ta redakcija, a često je bila riječ o velikim i važnim pitanjima poput poplava, prosvjeda, uhićenja, izbjegličke krize itd.  Angažman u Studiju 4 došao je brzo i neočekivano. Iako se nisam osjećao spremnim i iskreno te se nisam zamišljao u radu na televiziji, odlučio sam pokušati i ispitati samoga sebe. Riječ je o važnome projektu i drago mi je što sam uključen u nešto što se pokrenulo prvi put u Hrvatskoj“, kaže Igor Dunaj.
„Kolegice i kolege imaju razumijevanja za mene i s kolegama koji sudjeluju u realizaciji programa olakšavaju mi prilagodbu. O svima koji su uključeni u projekt imam samo riječi pohvale. Najviše, naravno, o kolegici Vlatki s Madagaskara. Komentari su rodbine i prijatelja povoljni, svi su sretni, svima sam divan i krasan. Sretan sam zbog njihova mišljenja, ali kako oni to ne gledaju s profesionalne strane, tek sada moram još više raditi na sebi“, skromno dodaje Igor.
Vlatka Kalinić na Hrvatskoj radioteleviziji radi devet godina, a  većinu je vremena provela na Hrvatskome radiju. Kao dio radijske ekipe, dobitnica je godišnje nagrade HRT-a a praćenje odlaska pape Benedikta XVI. te konklava na kojima je novi poglavar Katoličke Crkve postao papa Franjo. Posljednje tri godine radila je za gotovo sve informativne emisije HRT-a te uređivala i vodila Vijesti na Četvrtome programu (HRT – HTV 4). Usto je dvije godine vodila emisiju Društvena mreža nastalu u koprodukciji znanstvenoga i dokumentarnoga programa.
„Ta su mi iskustva od neprocjenjive vrijednosti u novome projektu Studio 4, koji je, usuđujem se reći, jedan od najambicioznijih projekata koji su zaživjeli u informativnome programu. Devet sati živog programa iznimno je zahtjevno za sve koji su uključeni u njegovu proizvodnju, no imamo dinamičnu ekipu koja se ne boji izazova“, tvrdi Vlatka.
Europske vijesti, vijesti iz sporta, kulture, raznovrsne reportaže te vremenska prognoza koja je dobila novi vizualni identitet i osim Hrvatske i Europe proširila se na cijeli svijet – sve je to uklopljeno u devetosatni program Studija 4, a tu su i postojeće emisije TV Student i Govornica.
„U suradnji s kolegama iz emisije TV kalendar nastala je rubrika Sada o nekada. Događaj koji se dogodio na današnji dan u njoj dobiva i recentnu analizu naših kolega, komentatora. Bez komentara omiljeni je zadatak svim novinarima koji pripremaju te kratke videoisječke kojima dominiraju slika i zvuk te osnovna informacija“, kaže Sanja Gvozdanović.
Urednici su emisije Anja Konosić, Ružica Renić Andrijanić, Dražen Majić, Ivica Zadro, Goran Rotim, Denis Latin i Darko Horvatić. U realizaciji programa svakodnevno sudjeluje tehničko-produkcijski tim od dvadesetak ljudi: ekipa režije 5, montažeri, kamermani i snimatelji, producenti i organizatori te realizatori Mladen Iveković i Dražen  Kranjec.
 
„Svi oni, cijela ekipa Studija 4, svojim kompetencijama i profesionalnim pristupom već su u prvome tjednu emitiranja ostvarili znatna postignuća – program je relevantan, prepoznat i gledan te prenošen i citiran“, za kraj kaže Sanja Gvozdanović.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr