Kip slobode modeliran po uzoru na egipatsku seljanku

Njujorški 'Kip slobode' modeliran je po uzoru na egipatsku seljanku, tvrdi Institut Smithsonian. Kip je dizajnirao francuski kipar i arhitekt Frederic-Auguste Bartholdi, koji je boravio u Egiptu 1855. i 1856. godine i posjetio nubijske spomenike u Abu Simbelu te ostao trajno impresioniran velikim javnim spomenicima i golemim skulpturama.

Kada je egipatska vlada 1869. objavila natječaj za gradnju svjetionika u Port Saidu, na sjevernom kraju Sueskog kanala, Bartholdi je osmislio koncept svjetionika u obliku ženske figure koja bi bila visoka 26 metara i stajala na postolju od 14,5 metara. Prve modele, napravljene u obliku egipatske seljanke koja se pretvara u kolosalnu božicu, Bartholdi je nazvao 'Egipat pronosi svjetlo Aziji'.

Egipatska vlada, koja se prilično istrošila na gradnju Sueskog kanala, projekt je ocijenila preskupim i odbacila ga. Batholdi se, međutim, time nije obeshrabrio i iskoristio je ideju za modeliranje 'Kipa slobode', odnosno skulpture 'Sloboda osvjetljava svijet', kako glasi službeni naziv statue koja od 1886. nadgleda njujoršku luku.

'Kip slobode' Americi je poklonila francuska vlada povodom stote godišnjice Deklaracije o neoviosnosti. Za provedbu svoje ideje u djelo Bartholdi je unajmio inženjera Gustava Eiffela, koji će se koju godinu kasnije proslaviti gradnjom tornja u Parizu koji danas nosi njegovo ime.