Ispred pariškog Panteona postavljene ledene gromade s Grenlanda

Dvanaest golemih gromada leda dopremljenih s Grenlanda postavljeno je u četvrtak u krug ispred Panteona u Parizu u obliku sata koji upozorava da istječe vrijeme u borbi s klimatskim promjenama.

Očekuje se da će se te gromade teške ukupno 80 tona otopiti do završetka konferencije o klimi 11. prosinca, a projekt je to Olafura Eliassona, dansko-islandskog umjetnika zabrinutog za očuvanje planeta. Gromade su uzete s ledenjaka koji plutaju u zaljevu preko puta fjorda Nuup Kangerla i prevezene su rashladnim kontejnerima, prvo brodom a zatim kamionom.

Umjetnost je kadra promijeniti naše gledanje na svijet i ledeni sat je opipljiv prikaz klimatskih izazova s kojima smo sučeljeni, ocijenio je Eliasson. Multimedijski umjetnik Olafur Eliasson autor je instalacije 'Vremenski projekt' koja je 2003. bila izložena u londonskoj galeriji Tate Modern gdje ju je vidjelo više od dva milijuna posjetitelja.

Prije godinu dana je u Zakladi Louisa Vuittona u Parizu predstavio monumentalno djelo, neku vrstu konceptualne ledene palače. U njegovu ateljeu u Berlinu radi 90 obrtnika, arhitekata i povjesničara umjetnosti.