Kakve sve delicije možete pripremiti od bakalara

Cijela Dalmacija u prosincu miriši samo na jedno jelo - bakalar. Može se pripremati na sve moguće načine, no najpopularniji je bakalar bijanko ili na bijelo.

U okusu bakalara uživa se od davnina. Osim što se konzumirao svjež, tijekom vremena razvile su se metode konzerviranja poput soljenja, dimljenja i sušenja, kako bi se lakše očuvao i transportirao u udaljenije krajeve. Bakalar je bila jedna od komercijalno najznačajnijih riba tijekom Srednjeg vijeka u Europi. Usoljeni i sušeni bakalar još uvijek je vrlo popularna namirnica u mnogim zemljama, a posebno u Norveškoj, Portugalu i Brazilu

U našim krajevima bakalar obično povezujemo s Badnjakom, a običaj njegova blagovanja posebno se njeguje u Dalmaciji. Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Daljnja priprema ovisi o tradiciji i preferencijama, a najčešće se priprema 'na bijelo', 'na crveno', kao složenac ili pašteta.

Što se sve može napraviti od te nekada vrlo jeftine ribe, pogledajte u prilogu.