Mogu li svjetiljke biti od papira?

Želite li imati neki originalan, uporabni predmet? Upravo takvima bave se produkt-dizajneri, a Ksenija Jurinec, jedna od prvih domaćih produkt-dizajnerica pokazala nam je kako možete izraditi svjetiljku od papira.

Ksenija Jurinec danas uživa u mnogobrojnim proizvodima koje je sama osmislila i izradila. Ona je jedna od prvih naraštaja naših produkt dizajnera. Kada sam diplomirala na studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu 1996. i kad bi me netko pitao čime se bavim ja bih govorila produkt-dizajnom. Ljudima bi se pojavio upitnik. Moda? Ne, produkt dizajn. Što je to? Dakle uloga produkt dizajnera je da oblikuje proizvode, da nam život tim oblikovanjem učine jednostavnijim, lakšim, humanijim, naprednijim, da brinu o zaštiti okoliša, objašnjava Ksenija.

U želji da u Hrvatskoj popularizira produkt-dizajn, okupila je grupu kolega s kojima je napravila kolekciju namještaja od kartona. U sklopu te kolekcije nastala je jedna moja lampa koja je bila i nagrađena i koja kod mene u studiju svaki put kad je upalim provocira da se nešto od nje i dogodi, zaživi komercijalno. I zaživjela je sada, nakon 20 godina, u zagrebačkoj Galeriji Bernardo Bernardi gdje je  održana njezina  samostalna izložba. Kako je prvi projekt kartonskog namještaja nagrađen nagradom Bernardo Bernardi, to ime je poveznica s ovom zgradom, jer je gospodin arhitekt Bernardi projektant ove zgrade i dizajna namještaja u njoj… pa je lampa poslužila kao inspiracija za nastanak nove kolekcije jednog trija lampi, kaže Ksenija.

Inspiraciju za oblik pronašla je u oblicima iz prirode poput listova i sjemenki, ali i proporcijama zlatnog veza te zvukovima glazbe. Lampa sastoji se od 3 istovjetna štancana elementa koje je potrebno izbigati. U potrazi za papirom, za idealnim papirom za ovu lampu ispred žarulje stavila sam 100tine papira, svaki ima ili neki ljubičasti odsjaj ili prejaki žuti. Papir koji zapravo nije papir to je polietilen, znači pet papir koji je čista plastika otporan je na 95°C, otporan je na pranje, čišćenje i na savijanje, trganje i taj papir zapravo daje najljepšu iluminaciju i refleksiju svjetlosti.

Da bi sami izradili svoju svjetiljku prvo napravite željeni oblik. Tri takva trebaju vam za jednu. Pet papir je vrlo žilav što znači da će biti otporan na gužvanje i imat će dužu trajnost. Kad ste na sva tri elementa ravnomjerno savinuli rubove s obje strane, slijedi lijepljenje. Koristite se bilo kojim univerzalnim ljepilom. Zadnji dio treba spojiti do pola zato da prije nego potpuno zalijepite u sjenilo treba ubaciti grlo i žarulju. U setu imamo i jedan mali stoper koji montiramo na žicu kako bi pozicionirali žarulju na željeno mjesto u sredinu sjenila. Žarulja može biti standardna, led žarulja, štedna žarulja do 40 W. Kada smo pozicionirali stoper uvežemo ga i to je to.

Ovakve svjetiljke dat će toplinu svakom prostoru. Mogu biti stolne, na stropu, kamo god ih stavite, takve ručno izrađene svjetiljke, bit će vaš unikatni produkt-dizajn.