Kako je izgledalo lansiranje satelita LISA Pathfinder

Europa je u četvrtak iz Francuske Gvajane uspješno lansirala satelit LISA Pathfinder, izvanredan eksperiment koji će testirati tehnologije potrebne za otkrivanje gravitacijskih valova koje je predvidio Albert Einstein, objavila je Europska svemirska agencija (ESA).

Satelit je u orbitu ponijela raketa Vega, lansirana iz Francuske Gvajane put Sunca i usmjerena prema točki nekih 1,5 milijuna kilometara udaljenoj od Zemlje koju treba dosegnuti za šest tjedana, prenose novinske agencije. ESA očekuje da će misija biti operativna za otprilike godinu dana, a njezina je svrha pripremiti put za budući svemirski opservatorij koji će otkrivati čuvene gravitacijske valove koje je predvidio Einstein.

Temeljno je istraživanje razumjeti svijet u kojem živimo, izjavio je Johann-Dietrich Woerner, generalni direktor ESA-e. Teorijska otkrića Alberta Einstiena i danas su doista fascinantna. S LISA-om Pathfinderom pokušat ćemo, zahvaljujući novim znanjima, potvrditi jedno od Einsteinovih predviđanja - postojanje gravitacijskih valova, rekao je Woerner.

Prije gotovo stotinu godina, 1916., slavni je fizičar predvidio da pod učinkom gravitacijske sile materija zakrivljuje prostor-vrijeme. To kretanje izaziva valove koji se gibaju svemirom kao što se mreška površina vode kada u nju bude bačen kamen.