Ribe od palminog lišća

Tržnice su od pamtivijeka mjesta razmjene različitih dobara, usluga i informacija. Osim hrane, ondje se mogu pronaći i svakojaka čudesa.  

Tako su se primjerice na šibenskoj tržnici ovih dana nudile čudesne ribe. Oborite, očišćene i vječno svježe. A od tih riba samo je čudnije to što ih je na tezgi peškarije ponudio  - inženjer strojarstva.

Jednog jutra Branko Kronja odlučio je potpuno zbuniti sugrađane. Odlučio je živjeti od prodaje ribe, kaže da mu nema druge. Riba koju Branko prodaje je uvijek svježa i nikada ne smrdi. Ima palamide, škarpine, kovača, tune, sabljarka… Sve te ribe, kao i mnoge druge jadranske vrste uzgojio je Branko u svojoj radionici. Točnije svaku do njih izradio je od korijena palmina lišća. Kod Branka ima i čudesa koja ni on nikada nije vidio uživo.

Sve je počelo prije 6 godina kada ga je tomu poučio viški svjetioničar, pa je  radoznalo krenuo u obradu korijena palmina lišća, dijela koji izlazi iz palme.

U malenoj radionici ima mjesta tek za Branka i pokoju ribu. Jedva.
U njoj pili, reže, turpija i brusi buduće oborite primjerke. Materijal je podatan tako da se može lako obrađivati, kaže Branko. Prvo izradi ribu ugrubo, zatim detalje i na kraju, uz trenutak inspiracije, oboja ribu kojoj uvijek nastoji naglasiti  karakter.

I tako nastaju karakterne ribe, kaže Branko, sve bolje i bolje i zbunjujuće realistične. Svaka nova riba mi je bolja od one prethodne, to je nevjerojatno. Na jednoj izložbi kada su ljudi ušli, više njih su rekli: ovaj nije normalan, 'umisto da ribe jede - on ih preparira'.
 
A kad pak ne izrađuje ribe, Branko voli zapjevati u klapi Stina. Ali, ne pjeva njegova klapa ispod volta, nego, kako joj i priliči u ovoj priči, pjeva ispod palme, na šibenskoj rivi.