Ne žele skulpture putenih žena na Copacabani

Pješčane skulpture putenih žena na plaži Copacabani privlače turiste, no lokalna ih udruga želi zabraniti jer drži da potiču seksualni turizam u gradu koji se priprema biti domaćin Olimpijskih igara 2016.

Kipovi 'ne pružaju lijepu sliku grada', smatra dogradonačelnik Bruno Ramos koji se obratio za pomoć pravnoj službi. Odvjetnik Horacio Magalhaes, predsjednik udruge Prijatelji Copacabane, koja je pokrenula incijativu za zabranu skulptura tvrdi da je 'Copacabana na popisu odredišta seksualnog turizma' i da su skulpture dvojbene umjetničke vrijednosti.

Ne vjerujem da je to apologija prostitucije i grijeha. To su samo skulpture, a osoba koja ih je izradila čini to da zaradi novac, smatra kuvajtski financijski analitičar koji je upravo snimio selfie pored potrbuške ispruženih pješčanih žena. Ubiratan dos Santos, 63-godišnji kipar koji 23 godina gradi pješčane kipove na Copacabani, ističe da stvara žene svih vrsta, neke su u bikiniju, neke nose i suknju. Zabraniti me znači zabraniti moj rad.

Kada je papa Franjo 2013. posjetio Rio de Janeiro u povodu Svjetskih dana mladeži, dos Santos je svakoj skulpturi pridodao suknju iz poštovanja prema Svetom Ocu. Odvjetnik Magalhaes tvrdi da najviše pritužbi podnose žene iz te četvrti sa 180.000 stanovnika. 

Postoji seksualna konotacija koja turiste u Riju ne upućuje da se dive lijepom krajobrazu, uživaju na plaži ili upoznaju našu kulturu i povijesnu baštinu već ih potiče da istražuju 'stražnjice' naših žena, žali se odvjetnik te zaključuje da to nije turizam kakav žele promicati. Smatra kako ured gradonačelnika mora donijeti red kako bi Copacabana, kolijevka Bossa Nove, vratila svoj nekadašnji šarm, postala rezidencijalna i obiteljska četvrt, čemu ovi kipovi nikako ne pridonose.