Otvoren 21. Sa(n)jam knjige u Istri

'Otok-Geto-Azil' tematsko je polazište ovogodišnjega 21. sajma knjige u Istri koji je u četvrtak svečano otvoren u pulskom Domu hrvatskih branitelja, a na kojem će do 13. prosinca u više od stotinu programa sudjelovati 146 književnika, glazbenika, prevoditelja, izdavača, urednika, likovnih umjetnika i predavača dok će se pedesetak autora na sajmu predstaviti s novim knjigama.

Sajam je otvorila glumica Jadranka Đokić koja se, kako je istaknula prvi put pojavila na 4. sajmu knjige u Istri kao gimnazijalka i izgovorila tadašnji moto sajma odnosno Balotine stihove 'Lip je život samo ontar kad se bez straha žrtvuje'.

'Samo umjetnošću i kreativnošću možemo se boriti protiv ovog vremena', poručila je direktorica sajma Magdalena Vodopija. Ustvrdivši kako je ova tema zasigurno najaktualnija koju je Sajam ikad imao, kazala je kako će kroz brojne okrugle stolove, knjige suvremenih autora, izložbe, filmove i umjetničke instalacije, ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri pokušati otvoriti širu raspravu o današnjem trenutku, ali i propitivati teme poput getoizacije slobodne misli, samogetoizacije intelektualaca, cenzure i autocenzure.

Dijelom će program i ove godine imati posvetu svome gradu kroz Stripovsku ulicu i Art&Music festival, a u fokusu će biti i jedan osebujan grad - Beograd i njegova snažna umjetnička i kulturna scena, izvijestila je novinare Vodopija te dodala da će atmosferu suvremenog Beograda u Pulu prenijeti bardovi toga grada i mlađi beogradski autori među kojima su Slobodan Šijan, Goran Marković, Božo Koprivica, Slavoljub Stanković i drugi.

Program 'Beograd čita', smatra direktorica Sajma, ujedno je i posveta filmskoj Puli jer su zlatnim Arenama do sada nagrađivani i Miki Manojlović, Goran Marković te Slobodan Šijan. U sklopu sajma održat će se četiri izložbe, a pulska publika i ove godine iščekuje premijerna predstavljanja knjiga kojih je svake godine sve više.

Inače, kroz brojne programe, nove poput Book F(or)ever, ali i tradicionalne kao što su Suton uz knjigu, Razgovori iza zavjese, Bertijev program i Doručak s autorom, predstavit će se Zdravko Zima, Jurica Pavičić, Zoran Ferić, Boris Dežulović, Dragan Markovina, Predrag Lucić i drugi.