Kamo na vikend – Zagreb

HRT u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) predlaže kamo da povedite obitelj u obilazak ljepota Hrvatske.

Već smo vas vodili na Biokovo i Zabiokovlje, zatim u Slavoniju i Baranju, a danas je na redu zagrebačka božićna bajka.

Iako još kalendarski nije počela, zima je u Zagrebu najljepša. Brojna advensta događanja, novi, originalni muzeji, kostimirani turistički vodiči, idealan su mamac za sve da provedu vikend baš u Zagrebu.

Svakog prosinca Zagreb izvlači svoj čarobni štapić i za svoje stalne, ali i privremene stanovnike postaje začaran grad bajki! Obostrana ljubav je stopostotna!

Da su u Zagrebu nekad doista postojale coprnice, svjedok je i buzdovan na vrhu Kamenitih vrata, koji je štitio građane od naleta zločestih vještica. Očito da baš ne funkcionira. Uf, nije lako biti coprnica i trčati ulicama grada. Od Manduševca preko cijelog Gornjeg grada voditi naše turiste, no zabavno je, oni vole naše priče i vole staviti sami sebe u duh prošlosti, govori Suzana Antonić, Gornjogradska coprnica.

Gornji grad je uvijek zahvalna kulisa za pričanje zagrebačkih legendi, a njegove su coprnice, odnosno, domišljate turističke vodičice dobro iskoristile tajnovite prolaze i stube za stvaranje mistične atmosfere. Pa još kad coprnice svojim turistima podijele recepte i amajlije, nema toga što turisti neće u Zagrebu htjeti vidjeti i isprobati. Čak i kad je strašni Tortureum (Muzej torture) u pitanju. Zagrebačke coprnice su mučene različitim spravama, primjerice španjolskom čizmom. To je sprava koja se stavljala na potkoljenicu, a s unutrašnje strane je ispunjena šiljcima. Stavljala se na noge kako bi se izvuklo priznanje, objašnjava Renata Santo iz Muzej torture. Violine su korištene za kažnjavanje svadljivih žena, a maske za muškarce koji su se ponašali kao svinje.

Nedavno otvoren muzej istovremeno je i fascinantan i zastrašujući. Replike više od 70 sprava za mučenje i egzekuciju kroz povijest izaziva veliku pozornost, a neke od sprava možete i isprobati. Svaki posjetitelj dobiva tablet i kod svakog eksponata može čuti priču vezanu za giljotinu, škakljalice, rezalicu za prste.

U zagrebu se može obići još jedan novi muzej. Muzej iluzija apsolutni je hit! Posebice za one malo krupnije građe kad uđemo u sobu koja mijenja percepciju. S preko 70 iluzija ovaj je muzej jedinstven u svijetu, ali kao da to nije dovoljno, pa svakog vikenda imaju i dežurnog iluzionista Luku. Ako tijekom prosinca u muzeju sretnete Djeda Mraza, to nije iluzija.

Bit će ovdje s vama, ali i svugdje po Zagrebu. Na Tomislavovom trgu, na Zrinjevcu, na Europskom trgu, na Fuliranju. Advent u Zagrebu je prekrasan, morate vidjeti što se sve događa, u Zagrebu.

Svaki se putnik namjernik mora prošetati po magičnom Zrinjevcu, kupiti već sada poklone za Božić na brojnim štandovima sa suvenirima, popiti koju čašicu kuhanog vina, čalabrcnuti koju slasnu fritulicu ili kolačić.
 
A tek pogled na umjetnički paviljon i ledeni park? Razoružava čak i one grintavce koji ne vole zimu. Već ih vidimo u redu za klizaljke. Sve je krcato ljudima, kao da smo u New Yorku, primjećuje radosno voditelj Mirko Fodor

Zagrebačka bajka dopušta vam da budete štogod želite. Ja pčelica on princeza, sve je dopušteno. Nađite svoj omiljeni lik i ne propustite ponovo biti dijete u zagrebačkoj božićnoj bajci.