Dogodilo se prvi put - propao pokušaj konstituiranja Sabora

Prva sjednica novog saziva Sabora trajala je manje od 30 minuta i prekinuta je - bez konstituiranja. Predsjedatelj Josip Leko rekao je da je stigao jedan prijedlog - za predsjednika Sabora. Predložen je zastupnik Mosta nezavisnih lista Robert Podolnjak. No nakon što je on odbio kandidaturu, predsjedatelj je ustvrdio kako to znači da u proceduri ne postoji nijedan valjan prijedlog - i prekinuo sjednicu. Sjednica će se nastaviti kada se skupi većina potrebna za konstituiranje Sabora.

Podolnjak je u razgovoru za HRT odmah nakon otkazivanja kandidature izjavio da će prihvatiti odgovornost za predsjednika Sabora samo ako to bude rezultat konsenzusa i SDP-a i HDZ-a. U ovom trenutku mislimo da je preglasavanje najgora politička opcija, kazao je. Davorin Mlakar (HDZ) traži vremena: Dopustite da vidimo formiranje državne vlasti u njegovoj cjelokupnosti, od kojega je izbor predsjednika Sabora samo jedan njegov dio.

Sjednica Sabora je došla preuranjeno. Treba ostaviti još vremena, kazao je Branko Grčić (SDP). Da je današnje konstituiranje uspjelo, to bi bio korak naprijed. Građani to očekuju. Trebaju nam Sabor i Vlada u što kraćem razdoblju, kazao je Grčić.

Nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja Hrvatskog sabora predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima. Drugi krug konzultacija s parlamentarnim strankama najavila je za ponedjeljak.

VIDEO: Želje i pozdravi nakon prekinute sjednice Sabora

Prije izjašnjavanja za predsjednika Sabora Leko je pozvao zastupnike da poštuju dignitet i poslovnik Sabora. Kazao je da cijeli proces izbora nije iscrpio demokratske mogućnosti.

Izjave zastupnika prije sjednice:

Novinarka Tatjana Munižaba javila se uoči početka sjednice iz Sabora i kazala kako se čini da je Mostov plan da se dogovore predstavnici velikih stranaka očito osuđen na propast. Nema nikakvih službenih informacija nakon Kluba HDZ-a, ali neslužbeno se doznaje da će Željko Reiner biti njihov kandidat za predsjednika Sabora. To znači da mostovac Robert Podolnjak neće dobiti potporu HDZ-a, iako zasad ima potporu SDP-a. To bi u ovakvoj varijanti moglo odgovarati SDP-u jer će, ako se ne uspije danas konstituirati Sabor, imati na koga svaliti krivnju, kazala je Munižaba. 


Most je tražio javno glasovanje, međutim, poslovnik Sabora to ne dopušta. Ako se predsjednik ne izabere, Josip Leko to izgovara, nastaje razlaz i nagovješćuje da će se Sabor okupiti kada se formira većina.

Analitičari: Realno je da se Sabor danas neće konstituirati

Budući da nitko nema većinu, upitno je hoće li se Sabor uopće utemeljiti. Da bi se to dogodilo, trebao bi se izabrati predsjednik. Prijedlozi se mogu dostaviti i nakon početka sjednice, a predlagatelj mora priložiti dokaz da određeni kandidat ima potporu najmanje trećine zastupnika.

Bilo bi važno da se danas konstituira Sabor, izjavio je pri ulasku u Sabor predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Istaknuo je da su jučer imali sastanak s Mostom i da su oni za predsjednika Sabora predložili Roberta Podolnjaka, što su u SDP-u prihvatili, a, naravno, dodaje Milanović, uvjet je bio da to podupre i HDZ.

HDZ nije rekao ništa i, kao i obično, zavlači i čeka da vide što ćemo prvo učiniti mi. To je jasno svakom djetetu u Hrvatskoj, kazao je Milanović.

Za parlamentarnu većinu koja bi izabrala vladu traži se potpora 76 zastupnika. Za tu su brojku velikim koalicijama nužni glasovi zastupnika Mosta nezavisnih lista, koji je na izborima dobio ukupno 19 mandata, no nakon "osipanja" ostao je na 15 zastupnika u svom klubu. S namjerom da osiguraju konstituiranje Sabora - pregovarači Mosta bili su jučer u SDP-u, a zatim i u HDZ-u, gdje su, prema neslužbenim informacijama, ponudili da dvije stranke kao predsjednika Sabora podupru njihova Roberta Podolnjaka.

Podolnjak u Otvorenom: Mi nemamo pravo na predsjednika Sabora

Uoči prve saborske sjednice u novom sastavu jučer su održani važni stranački sastanci. Nakon sastanka Nacionalnog vijeća i saborskih zastupnika Mosta slijedili su razgovori s dvjema velikim koalicijama. Analizirali su se njihovi odgovori na prijedlog reformi. Nakon obaju sastanaka iz Mosta stigli su pozitivni komentari. Kratku izjavu dao je Božo Petrov rekavši da su pregovarači Mosta razgovarali o tri aspekta i da je o reformama dogovor postignut.