Orban: Moguće naseljavanje oko 500.000 sirijskih izbjeglica u EU

Europska unija i Turska mogli bi potkraj tjedna objaviti dogovor o naseljavanju 400.000 do 500.000 sirijskih izbjeglica izravno iz Turske u EU, kazao je mađarski premijer Viktor Orban.

Moguć je pritisak Europe na Mađarsku da prihvati dio od pola milijuna ljudi, ali Mađarska na to ne pristaje, rekao je Orban govoreći na susretu s mađarskim dužnosnicima u Budimpešti.

Sporazum EU i Turske cirkulirao je među sudionicima nedavnog summita EU-a na Malti, ali je odbačen i nije uključen u sporazume između EU-a i Turske potpisane ovoga vikenda u Bruxellesu. Zagovornici te ideje nisu dobili dovoljnu potporu. No ta će ideja biti "vrući krumpir" u idućem razdoblju. Čak i ako je neko vrijeme držano u tajnosti, netko će i negdje, mislim u Berlinu ovoga tjedna, objaviti da bi 400 do 500 tisuća sirijskih izbjeglica moglo biti prebačeno izravno iz Turske u EU. Europljani mogu očekivati to neugodno iznenađenje, kazao je Orban.

Merkel: Afganistanci u potrazi za boljim životom bit će vraćeni u svoju zemlju

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će Afganistanci koji dolaze u Njemačku kao ekonomski migranti biti vraćeni.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem u Berlinu, Merkel je istaknula da će ispuniti humanitarne obveze prema Afganistancima koji su u ozbiljnoj opasnosti zbog rada za strane snage poput njemačke vojske. Ali kad izbjeglice dođu u nadi za boljim životom - a znam da je to velika nada mnogih - nema razloga da dobiju azilantski status ili dozvolu boravka, dodala je.