Futuristička inovacija zagrebačke tvrtke

Svakog dana IT stručnjaci pronalaze nova tehnološka rješenja. Tomislav Bronzin gotovo 20 godina radi u struci i zajedno sa svojim timom iz Zagreba osvaja nagrade diljem svijeta. Njihov izum 'C@N eMOTION' posebno je zaintrigirao ekipu Dobrog jutra.

Budućnost je pred vratima – računalo prepoznaje emocije na ljudskom licu. Suradnja antropologa i programera rezultirala je neočekivanim spojem egzaktnog, poput matematike i informatike i naizgled neopipljivog bezgraničnog svijeta ljudskih osjećaja i raspoloženja. Inovator Tomislav Bronzin iskoristio je dugogodišnje antropološko istraživanje i pretvorio ga u interaktivni softver'C@N eMOTION'.

Na temelju tablica kreirali smo složeni algoritam koji nam omogućava da 'prepoznajemo emocije'. Inovacija je u tome da, za razliku od postojećih sustava koji se koriste velikim bazama slika, ne rabimo nikakve baze slika, već crtamo vektore odnosno točke na licu. Prema tim točkama prepoznajemo o kojem je izrazu riječ te izračunamo vjerojatnost da je taj izraz povezan s određenom emocijom, objašnjava Tomislav. Možemo prepoznavati određene emocije na ljudskom licu, povezujući spol i dob, dobiti određene informacije kao što su radi li se o mladoj osobi koja je ljuta, koja ima ubrzano bilo i koja može pretpostavljati sigurnosni rizik.

Za ovaj izum tim iz Hrvatske osvojio je tri zlatne medalje na najvećoj međunarodnoj smotri inovacija Inpex u Americi. Bili sretni, tužni, ljuti ili uplašeni 'C@N eMOTION' ne možemo prevariti. Grimase koje ljudi prave pred 3D kamerom ne služe zabavi. Dapače, ima višestruku primjenu i može olakšati posao u svim industrijama i branšama. Često se rabi u marketinške svrhe. Možemo na jednostavan način prepoznati da li se nekoj osobi koja se gleda u izlogu, gleda neku robu, da li joj se to sviđa ili joj pobuđuje neke emocije, kaže Tomislav.

Ako ste se pitali, možete li preuzeti aplikaciju 'C@N eMOTION' na svoj pametni telefon, odgovor je ne, ne možete. Razlog je zapravo jednostavan. Naši telefoni još nemaju 3D kameru koja je potrebna za skeniranje lica. Vrlo pomno pratimo što se događa na tehnološkom tržištu i čim se pojavi 3d kamera… pozabavit ćemo se i time. Mi ne ovisimo o hardveru, naš softver se prilagođuje onome što dobijemo od senzora za podatke, ističe Tomislav.

Tomislavov tim u proteklih je 16 godina diljem svijeta osvojio više od 40 nagrada za svoje inovacije, od kojih su mnoge pretvorili u uspješne proizvode. Iako su traženi na svjetskom tržištu djeluju iz Hrvatske odnosno u regiji, ali zbog prirode posla, ciljaju  na globalno tržište.

Nakon svake nagrade i nove poslovne suradnje Tomislav i njegov tim nastavljaju raditi na novim futurističkim inovacijama. Ovi nositelji promjena sretni su - što nam potvrđuje i 'C@N eMOTION'.