Zaslađena voda jednako učinkovita kao energetski napitci, tvrde znanstvenici

Konzumiranje vode u kojoj je rastopljena žlica šećera prije ili za vrijeme napornih maratona ili biciklističkih utrka djeluje jednako učinkovito ili učinkovitije na izdržljivost natjecatelja od energetskih napitaka za sportaše na bazi sukroze i glukoze, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Bathu.

Takav napitak, po rezultatima njihova istraživanja, učinkovitije povećava razinu glikogena u jetri, sprečavajući na taj način da tijelo koristi ugljikohidrate iz rezervi u mišićima, a ugljkohidrati su neophodni za nadomještanje potrošenog glikogena. Britanski su znanstvenici testirali više vrsta energetskih napitaka kako bi ustanovili na koji način različiti ugljikohidrati sprečavaju smanjenje razine glikogena i utječu na smanjenje umora za vrijeme velikih sportskih napora, piše Daily Mail.

Rezerve ugljikohidrata uskladištene u jetri neophodne su za izdržljivost sportaša jer omogućuju da se u krvi održi stabilna razina šećera, objasnio je voditelj istraživanja Javier Gonzales. Unatoč tomu što puno znamo o promjenama koje nastaju u rezervama iz mišića, još je puno nepoznanica u pogledu optimalnog skladištenja ugljikohidrata u jetri za vrijeme i nakon napornih natjecanja, kazao je.

Sukroza (stolni šećer) i glukoza (grožđani šećer) spadaju u grupu ugljikohidrata poznatih pod nazivom 'jednostavni šećeri' koje organizam brzo apsorbira i proizvodi energiju, no iz molekularne perspektive vrlo su različiti. Sukroza je kombinacija glukoze i fruktoze i svrstava se u disaharide. Molekularna struktura ovih šećera utječe na način na koji ih organizam apsorbira, a poznato je da se sukroza apsorbira najbrže.

Znanstvenici su ustanovili da energetski napitci koji sadrže samo glukozu mogu izazvati nelagodan osjećaj u probavnom traktu, zbog čega sportašima preporučuju konzumiranje vode u kojoj je otopljena žlica stolnog šećera. Konzumirajući vodu s otopljenom žlicom šećera, natjecatelji su fizički napor za vrijeme utrke podnosili lakše, ne osjećajući težinu u probavnom traktu. Dakle, sukroza je puno bolji izvor ugljikohidrata i izbor od glukoze u ovakvim napornim i zahtjevnim natjecanjima, smatraju britanski znanstvenici.

Za optimalne rezultate kod utrka duljih od dva i pol sata preporučuju konzumiranje do 90 grama šećera po satu, što znači osam grama šećera otopljenih u 100 mililitara vode. Boca s vodom u kojoj je rastopljen 'običan' šećer ne izgleda 'šminkerski' poput šarene boce napitka u boji nekog od poznatih proizvođača energetskih pića, no znanost je rekla svoje. Pritom ne treba zanemariti uštedu novca.