Svugdje je lijepo, ali doma je najljepše

Branimir Farkaš, komentator mentor u Vanjskopolitičkoj redakciji HRT-a, zbog posla je proputovao cijeli svijet te godinama živio izvan Hrvatske. Ipak, savršen kutak za odmor i uživanje u prirodnim ljepotama pronašao je u zaseoku Novog Čiča.

Drvena plemenitaška kuća obitelji Plepelić 50-ih je godina prošlog stoljeća preseljena s Plesa u Donje Podotočje, tik uz rijeku Odru. Vesnu i Branimira Farkaša, zaljubljenike u prirodne ljepote i hrvatsku tradiciju, osvojila je na prvi pogled. Bila je to idealna kuća za njihovu peteročlanu obitelj.

Mi smo zapravo tražili vikendicu, a kupili smo kuću. Imali smo sreću da smo našli ovu plemenitašku ladanjsku kuću koja je velika, ima lijep raspored prostorija. U njoj se nekad kartalo poslije lova ili imalo proslave, a našoj velikoj obitelji daje komfor na kakav smo navikli, objašnjava Branimir. A supruga Vesna dodaje: za razliku od svih drvenih kuća koje smo gledali ova je bila najimpozantnija. Ja sam rekla 'vau', a Branimir me upozorio da se tako ne pregovara oko kupovine kuće, ali evo na kraju je naša. Moje 'vau' urodilo je plodom. Kupili smo ju Valentinovo i zato smo je nazvali 'hiža Valentina'.

Izgledom, hiža Valentina zaista opravdava to ime. Zaljubljene turopoljske patke isprepleću se u srce. Srce nalik na licitarsko, kaže Vesna. Uz osvježen vanjski izgled kuće, obnovili su i unutrašnjost. Sve što se moglo renovirati zadržali su, a ostalo su uzeli od svojih baka i djedova ili kupili na sajmu na Hreliću. Učinili su sve kako bi zadržali stil vremena u kojem je izgrađena. Uređenjem salonske sobe ostvarili su svoj san, a u ostalim prostorijama poštovale su se želje djece. Za dječake ne možemo očekivati salonski stil. Slušali smo njihove želje i napravili im sobu odranskih kapetana, ali smo reciklirali sav postojeći namještaj koji smo našli u kući, objašnjava Vesna.

Helena, Roko i Fran uživaju u svojim novim sobama, ali i u igri na dvorištu. S obzirom na to da ovdje nemaju internet i televiziju, najviše slobodnog vremena provode na otvorenome. Gradimo kućice u šumi, bacamo koplja, imamo mačeve, baš nam je zabavno, iskren je Roko. A Frana veseli što viđaju životinje – srne, nutrije, labudove, patke…

U Donjem Podotočju nije samo priroda prekrasna, tako bismo opisali i susjede, radosno kaže Vesna. A kako i ne bi kada je susjed za njihove odsutnosti iskopao dva stabla, preora zemlju i sve pripremio da se Vesna počne baviti vrtlarenjem.

Zaživi li i vlastita proizvodnja hrane, ovo imanje bit će samodostatno jer zasad vodu crpe iz bunara, griju se na drva, imaju kompostište, a svoje smeće sami spaljuju.

Povratak prirodi obogatio je njihov život i približio ih tradiciji. Kad se sparkiramo i uđemo u kuću, tu smo u svome zasebnom svijetu, zaključuje Vesna Farkaš.