Stadion Poljud proglašen zaštićenim kulturnim dobrom

Splitski nogometni stadion Poljud proglašen je zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić izrazio je nadu da će ta odluka pridonijeti obnovi toga stadiona.

Odluka o proglašavanju Poljuda zaštićenim kulturnim dobrom donesena je na sjednici Stručnoga povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra održanoj 23. studenoga, na temelju čega je Ministarstvo kulture donijelo odluku o upisu Poljuda u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske - Listu zaštićenih kulturnih dobara, priopćilo je Ministarstvo.

Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić pozdravio je odluku o proglašenju Poljuda zaštićenim kulturnim dobrom. To je jako lijepa vijest. To znači da će nam, valjda, netko pomoći da malo obnovimo stadion Poljud, rekao je Brbić.

Kako se podsjeća u obrazloženju povjerenstva, veliki stadion splitskog nogometnog kluba Hajduk sagrađen je 1979. godine u splitskom predjelu Poljud, zbog čega i danas nosi naziv Gradski stadion Poljud, a projektirao ga je istaknuti hrvatski arhitekt Boris Magaš. Realizacija projekta vezuje se uz VIII. Mediteranske igre koje su se 1979. godine održale u Splitu.

Stadion poznat i kao Poljudska ljepotica, doista je izniman i višestruko zanimljiv u arhitektonskoj kompoziciji, dodaje se u obrazloženju. Krovna konstrukcija ima raspon od 206 metara i najveća je te vrste u svijetu, a njezin sferni oblik također je novina prvi put izvedena u svijetu, ističe se u priopćenju Ministarstva kulture.

Gradski stadion Poljud, smješten u prirodnom okruženju Kaštelanskog zaljeva, vizurno orijentiran prema zelenilu Marjana, neznatno upušten u teren kako bi u različitim vizurama iskazao volumen koji u prostoru gotovo lebdi, svojim smještajem u prostoru, oblikovanjem i konstrukcijom svjedoči iznimnim urbanističkim i arhitektonskim vrijednostima te posjeduje nezamjenjivu odrednicu suvremenosti, ističe se u priopćenju.