Brodovi 'duhovi' otkriveni u vodama kod obale Japana

Jedanaest drvenih plovila s truplima otkriveno je u vodama kod obale Japana u posljednja dva mjeseca, prenose svjetski mediji.

U 11 brodica nađeno je najmanje 25 tijela, javila je japanska televizija NHK. Dva su bila bez glave, a u jednoj brodici je otkriveno šest lubanja, izvijestio je singapurski Straits Times pozivajući se na japansku obalnu stražu. U jednom od plovila nađeni su ostaci zastave koji bi mogli biti dio zastave Sjeverne Koreje

Po riječima stručnjaka, brodice izgledaju poput onih koje koriste prebjezi iz Sjeverne Koreje. Izrađene su od drveta te su stare i teške, rekao je Yoshihiko Yamada za NHK. Ne mogu brzo ploviti, a motori nisu dovoljno snažni da okrenu brodove protiv struje, dodao je.

Osim teorije o prebjezima, druga je teorija da se radi o sjevernokorejskim ribarskim brodicama, budući da je u nekima od njih nađena i ribarska oprema. Odnosno, pretpostavlja se da se radi o ribarima prisiljenim na rad bez ikakve moderne tehnologije. Smatra se da su plutali mjesecima te došli blizu obale zahvaljujući nedavnim olujama.