Za sve koji vole ljuto

Za ljubitelje ljutoga ovo je priča koju ne smiju propustiti. Goran Vrabec, ljutoljubac proveo je ekipu Dobrog jutra kroz svoje carstvo ljutih papričica i pokazao kakvih sve mogućih ljutih vrsta se krije u malenim papričicama, a pokazao nam je i jednostavan recept kako u njima uživati tijekom cijele godine.

Za ljubitelje ljutoga ovdje je pravi raj. U Igrišću, malenom mjestu nedaleko od Zagreba, Goran Vrabec uzgaja samo ljuto. 30-ak sorti papričica, od blaže ljutih do na svijetu najljućih. Oduvijek sam zapravo volio ljuto, od kad se sjećam. Bile su to pikante stvari koje su bile dostupne na tržištu. I onda sam naručio sjeme preko interneta, posijao papričice i tada sam otkrio pravu dimenziju koliko može bit ljuto i koliko može bit ukusno, govori Goran.

Davno je američki farmaceut Wilbur Scoville odredio skalu koja opisuje ljutinu u paprikama. Ona je svjetski priznata, ali kako je riječ o preciznim gradacijama, radi jednostavnosti, Goran je ljutinu svojih papričica raspodijelio u skupine od 1 do 5. Kod nas ono s čim su ljudi upoznati su ljuti feferoni koji obično dolaze ukiseljeni u teglicama koje stavljamo na pizzu ili neko drugo jelo. Ti feferoni bi bila naša razina ljutine 2. A razina 3 je već nekih 20% ljuće, a razine 4 i 5 je baš za one koji jedu ljuto.Ipak treba pazit kako se dozira, objašnjava Goran.

Habanero
papričica, meni osobno je jedna od najdražih zbog karakteristične arome, ona ima lagano voćnu aromu. Može kombinirati sa slatkim stvarima. Recimo odlično ide u neki džem, Jako je ljuta, po našoj skali 4, ne možete je jesti samu, ali ako odrežete dva tri komadića i dodate u bilo što, neće biti preljuto i osjetit ćete tu aromu.


Buti loki jedna od najljućih papričica na svijetu. Do prije tri godine je bila u Guinessovoj knjizi rekorda, nakon toga su došle još 2,3 koje su ljuće.  Njena je karakteristika da je lagano gorkastog okusa, ima specifičnu aromu koju imaju čokoladne papričice, mislim po boji čokoladne.

Fatali papričica i za razliku od buti lokije je negdje 2 do 2,5 puta manje ljuta. Razlika kad pojedete buti lokiju treba 10 do 15 sekundi da ljutina u ustima dođe do nekog vrhunca, a kod fatalija za 2 do 3 sekunde osjetite nagli 'kik' i onda lagano prestaje nakon 15-ak sekundi. Fatali više peče na vrhu jezika dok buti lokija više u ždrijelu i grlu.

Zato ljutoljupci, oprez. Svaka od ovih papričica žari svojim žarom. Tako malene, raznih boja i oblika, možda djeluju bezazleno, ali znaju prevariti  i one najiskusnije. Zna se dogodit da malo pretjeram i precijenim se pa onda uzmem malo previše, ali to mora proći, nema druge. Ipak ima stvari koje mogu ublažiti ljutinu - mlijeko uvijek pomaže, bilo što kiselo, šećer, kruh.. Ako baš pretjerate neće bit problem u ustima, to će proći, nego bi moglo biti problema sa želucem, može doći i do mučnine i proljeva.

Ljute papričice ne trpe hladnoću pa se već griju pod plastenikom. Doduše, većina ih je sad pobrana, a novo sjeme, također pod toplinom plastenika, sijat će se u siječnju. Te papričice niknut će na proljeće, a do tada nepca mogu grijati one zakiseljene. Evo recepta Goran  Vrabeca.


Kisele ljute papričice

Sastojci:
5 sorti ljutih papričica - jamajka hot chocolate ( smeđe jako aromatične),  halapinjo (blage, ali debele, mesnate), habanero (jako aromatične), chilltepin (sitne, ali dinamitne) i narančasti habanero
malo češnjaka
začina po želji (Goran se odlučio za šareni papar, ružmarin, bosiljak i kopar)
ocat
voda

Postupak:

U staklenci u kojoj ćete kiseliti papričice, prvo začine pomiješajte s prethodno izrezanim češnjakom i slaganje šareno-ljutog okusa može početi. Ukoliko ne želite da vam bude baš jako ljuto, onda treba izvaditi dio sa košticama. To radite u rukavicama, osobito ako radite s jako ljutim papričicama, jer inače će vas peći ruke. Upit će se u kožu pa vas ruke mogu peći i tijekom noći. Na vrh možete dodati još začina, ali Goran to ne preferira, jer mi je bolje kad su na dnu, više zbog izgleda i da ne bude zamućena tekućina. Prelijte još papričice mješavinom octa i vode, u omjeru dvije doze vode na jednu octa. Jer tako neće biti prekisele i zadržat će svoju aromu. Sve dobro zatvorite i bočica je spremna za pasterizaciju. Stavite u lonac s vodom, koje bi trebalo biti toliko da je ispoda zatvarača staklenke. Zagrijete na 80° C, ne da zavrije jer onda postanu meke papričice i puste da se polako ohladi u toj vodi. Stvorit će se vakum i tako pripremljene papričice mogu stajati i do 4 godine. Žare grlo, griju tijelo. Uz takve papričice, nema zime.