Kad je roda prva susjeda

U Karlovačkoj županiji nalazi se 60-ak gnijezda roda. Ona su sada prazna, jer su ptice krajem kolovoza odletjele na jug. No i to pravilo ima iznimku. U Karlovcu su još ostale dvije rode, koje se nadaju uspješno prezimiti.

Zazimilo je i zabijeljelo. Stanovnice gnijezda već su tisućama kilometara daleko. Ipak ima jedno koje prazno nije. Njena stanovnica, nazvana Slavica, već godinu i pol živi u karlovačkom Novom Centru.

U dvorištu veterinarke Nine Domišljenović već je godinu i pol. Došla je slomljena krila. Ono se moralo amputirati, pa Slavica više ne može letjeti. Sprijateljila se s mnogima. Gospođa Svemirka Galetić redovito ju posjećuje. Slavica je super. Slavica je bolja nego mnogi ljudi, misli Svemirka.

Mačka Šepa lovi joj miševe i štakore. Naviknula se roda i na djecu koja dolaze u obližnju igraonicu. Nisu joj strani ni oni manje lijepi prizori iz ljudske svakodnevice. Zapravo se ni ne boji više, tuda hoda, ide sa mačkama, dobro se slaže, kaže veterinarka Nina. S njima i dijeli spavaonicu. Tu će uglavnom provesti zimu.

Još jedna njezina roda odlučila je ostati u Karlovcu. Snimili su je iz javne ustanove Natura viva. Nije rijetka pojava da rode odluče prezimiti u gradovima, u blizini ljudi, jer evo u našem slučaju ona je bila relativno kasno leglo i nije bila spremna ni dovoljno jaka da krene na dalek put, objašnjava Darka Spudić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode 'Natura Viva'.

Snijeg i hladnoća im ne škode, ali glad da. Rode se hrane ribicama, komadićima mesa ili iznutricama. Za svaku sigurnost da znate ugledate li koju ovih dana u svojoj blizini.